Čo zabíja fajčiarov e-cigariet? Pľúca mali zjazvené ako obete jedovatých plynov

Počet obetí e-cigariet v USA rastie, Spojené štáty už hlásia najmenej 18 obetí. Pľúca dvoch z nich skúmali poprední vedci a došli k záverom, ktoré ich prekvapili - ich pľúca vyzerali ako po otrave plynom. Odvolací súd v New Yorku napriek tomu neprijal zákaz ochutených e-cigariet.

Skúmania vedcov z prestížneho amerického lekárskeho výskumného a vzdelávacieho centra Mayo Clinic pri nemocnici v Minnesote odhalilo, že "záhadné" pľúcne problémy, ktorými trpia stovky fajčiarov e-cigariet, pripomínajú otravu plynom. USA v poslednom čase stojí pred novou "krízou v oblasti verejného zdravia".

Lekári skúmali vzorky poškodeného pľúcneho tkaniva fajčiarov, vrátane dvoch pacientov, ktorí kvôli vapovaniu zomreli. Odborníci z Mayo Clinic svoje závery publikovali v odbornom časopise Journal of Medicine. Podľa nich je potrebné zdvihnúť povedomie o nebezpečenstve elektronických cigariet po celom svete. Počet obetí vapovania v USA pritom rastie a fajčenie e-cigarety si vyžiadalo už aj prvú obeť vo Veľkej Británii.

​Počet obetí vapovania v USA stúpol už na 18

Podľa Strediska na kontrolu a prevenciu chorôb v USA už kvôli dýchacím problémom spojeným s inhaláciou e-cigariet zomrelo 18 ľudí. So zdravotnými problémami kvôli fajčeniu e-cigariet sa do starostlivosti lekárov dostala už viac než tisícka pacientov.

"Bohužiaľ by to mohla byť len špička ľadovca," varoval riaditeľ strediska Robert Redfield. Od piatku 4. októbra mal v štáte New York platiť zákaz predaja ochutených e-cigariet, odvolací súd ale nariadenie neschválil.

Prezident USA Donald Trump minulý mesiac oznámil plánovaný zákaz ochutených e-cigariet, newyorský odvolací súd zatiaľ schválenie zákazu ale pozdržal. Prípad sa do súdnej siene vráti 18. októbra. Pokiaľ by bolo nariadenie prijaté, boli by zakázané všetky príchute do vapovacích pier okrem mentolu.

Úmrtie v súvislosti s používaním elektronických cigariet sú hlásené z 15 amerických štátov. pacienti, ktorí sa liečili či liečia so závažnými dýchacími problémami, evidujú v 48 štátoch. Žiadne prípady zatiaľ nezaznamenali len v New Hamsphire a na Aljaške. Najstarší človek, ktorý v súvislosti s používaním e-cigariet v USA zomrel, mal 71 rokov, najmladší len 27 rokov.

Výsledky skúmania vedcov šokovali

Lekári skúmané pľúcne tkanivo prirovnali k zraneniam, ktoré spôsobujú jedovaté plyny, napríklad bojový toxín yperit použitý v prvej svetovej vojne. Vedci sa zverili, že očakávali, že "za záhadnú chorobu" budú zodpovedné zvyšky náplní z vapovacích pier, ktoré sa v pľúcach ukladajú. "Poškodenia sú oveľa závažnejšie, testy ukázali rovnaké zranenia, ktoré majú obete chemického útoku," opísali odborníci.

Bývalá šéfka rezortu zdravotníctva Veľkej Británie Sally Davies vapovanie označila za "časovanú bombu". Americký prezident Donald Trump minulý mesiac oznámil pripravovaný zákaz ochutených e-cigariet. K zákazu vapovania pristúpila aj India, kde je fajčenie e-cigariet obľúbené hlavne medzi mladistvými.

​Marihuanové náplne môžu obsahovať kyanovodík

"Pracovali sme so vzorkami 17 pacientov, dvaja z nich podľahli pľúcnej chorobe spôsobenej vapovaním. Len 8 z nich pred užívaním vapovacích pier fajčili klasické cigarety. U všetkých sme našli akútne zjazvenie pľúcneho tkaniva," uviedol jeden z autorov štúdie Branden Larsen.

Pripustil, že také výsledky neočakávali. "Samozrejme, nemôžeme prehliadať rolu lipidov, ale zatiaľ nič nenasvedčuje, že zjazvenie spôsobili v pľúcach nahromadené lipidy," vysvetlil Larsen.

"Poškodenie ukazuje skôr na účinok nejakej chemikálie, podobné zjazvenie sme videli u obetí vystavených toxickým výparom, jedovatým plynom alebo iným škodlivým látkam," doplnil Larsen. Dvanásť zo sedemnástich pacientov užívali marihuanové náplne. Analýza, ktorú nechala urobiť americká televízna stanica NBS, preukázala, že takéto náplne, zvlášť z čierneho trhu, môžu obsahovať jedovatý kyanovodík.

E-cigarety sú životu nebezpečné

"Stojíme pred zdravotníckou krízou, stovky ľudí trávia dlhé hodiny tým, aby objavili, čo problémy spôsobuje, aké látky sú za pľúcne problémy zodpovedné," vyhlásil Larsen. "Z toho, čo sme videli počas nášho skúmania, je patrné, že poškodenie najpravdepodobnejšie spôsobujú chemické látky, prípadne ich zvyšky obsiahnuté v náplniach," uviedol. S absolútnou istotou ale pôvodcu pľúcnych problémov fajčiarov e-cigariet neboli schopní určiť.

Britské zdravotníctvo odporúča vapovanie ako spôsob odvykania od fajčenia, e-cigarety nie sú podľa ich propagačných materiálov "tak" nebezpečné ako klasické cigarety. Väčšina mladých vďaka týmto informáciám považuje vapovanie za "zdravé fajčenie", zhodujú sa vedci. "Všetci musia pochopiť, že vapovanie nie je bez zdravotného rizika. E-cigarety môžu fajčiarov ohroziť na živote," zdôraznil vo svojej štúdii Larsen.

Zdroj: CNC