Štát New York s okamžitou platnosťou zakázal predaj elektronických cigariet s príchuťou. Miestna zdravotná rada schválila opatrenia, ktoré navrhol guvernér Andrew Cuomo. Zákaz sa nevzťahuje na e-cigarety s tabakovou alebo mentolovou príchuťou. Predajcovia teraz budú mať dva mesiace na to, aby zakázaný tovar stiahli z ponuky.

Cuomo vyzval na zákaz e-cigariet s poukazom na ich zvýšenú spotrebu medzi mladými ľuďmi. V poslednom čase pritom zdravotnícki experti v USA varovali americkú verejnosť pred používaním elektronických cigariet, ktoré sú spájané s 380 prípadmi vážneho ochorenia dýchacích ciest v 36 štátoch. Evidovaných je aj šesť mŕtvych. Zatiaľ ale nebolo zistené, že by záhadnú pľúcnu chorobu spôsobovala konkrétna značka cigariet alebo určitá látka.

New York sa stal prvým americkým štátom, v ktorom vošiel do platnosti zákaz elektronických cigariet s príchuťou. Obdobný zákaz síce tento mesiac schválil aj štát Michigan, ale opatrenie tam do platnosti ešte nevstúpilo.

Podľa údajov zo štátu New York vlani užívalo elektronické cigarety 27,4 percenta miestnych stredoškolákov. Ešte v roku 2014 to bolo 10,5 percenta.

Zdroj: CNC