Adidas opäť posilňuje svoje odhodlanie a záväzok bojovať s plastovým odpadom. Prináša 100% recyklovateľnú bežeckú obuv!

Adidas spolu s organizáciou Parley for the Oceans už v roku 2015 predstavil  svoju prvú koncepciu obuvi so zvrškom vyrobeným výlučne z priadze a vlákien, ktoré boli vytvorené z recyklovaného morského plastového odpadu a nelegálnych hlbokomorských sietí. To bol iba začiatok cesty v boji proti plastovému odpadu. Adidas po rokoch výskumu prichádza s novinkou, ktorá vám vyrazí dych.

​V roku 2019 sa spoločnosť Adidas zaviazala vyrobiť 11 miliónov párov tenisiek s Ocean Plastic od Parley. Organizácia Parley zachytáva plastový odpad na plážach, vzdialených ostrovoch a v pobrežných komunitách. Vytváranie produktov s prvotriednymi materiálmi od spoločnosti Parley, ktoré sú vyrobené z morského plastového odpadu, je prvým pilierom stratégie udržateľnosti spoločnosti Adidas.

Futurecraft.loop je naša prvá bežecká teniska, ktorá je vyrobená tak, aby bola vyrobená znova. Je to vyhlásenie nášho zámeru prevziať zodpovednosť za celý životný cyklus nášho produktu; dôkaz, že môžeme vytvoriť vysoko výkonné bežecké tenisky, ktoré nemusíte po rokoch odhodiť do koša,“

uviedla Eric Liedtke, člen predstavenstva spoločnosti adidas, zodpovedný za Global Brands.

Projekt Futurecraft.loop je zameraný na riešenie globálneho problému s plastovým odpadom, umožňuje akési „uzavretie slučky“. Je to kruhový výrobný model, v ktorom môže byť surový materiál využívaný znovu a znovu. Ale nejedná sa o využitie pre ďalšie, nové fľaše, ale o dvojicu vysoko-výkonných bežeckých tenisiek.

Zdroj: Adidas

​Ako to funguje

Športová obuv zvyčajne zahŕňa komplexné materiálové zmesi a lepenie komponentov - výsledkom je potom teniska, ktorá sa dá iba recyklovať. Po takmer desaťročnom výskume a vývoji spolu s vedúcimi partnermi v oblasti vývoja materiálov, výroby a recyklácie v Ázii, Európe a Severnej Amerike, našiel Adidas spôsob, ako tento proces zmeniť.

Futurecraft.loop je transformatívny prístup k navrhovaniu výkonných bežeckých tenisiek, ktoré sú od začiatku vyrábané z jedeného typu materiálu a bez lepidla. Každá časť tenisky je vyrobená zo 100% opakovane využiteľného TPU (Termoplastického polyuretánu).

Akonáhle sa tenisky dostanú do poslednej fázy svojho prvého životného cyklu a vrátia sa do Adidas - budú umyté, rozomleté a roztavené do materiálu, ktorý sa použije na výrobu komponentov a častí nového páru tenisiek, samozrejme, s nulovým odpadom. Každá generácia tenisiek bude navrhnutá tak, aby spĺňala štandard športového výkonu Adidas. Bez kompromisov.

Prvý krok

Z prvej generácie tenisiek Futurecraft.loop bolo v rámci globálneho beta programu vyrobených 200 kusov. Tie boli rozdané popredným médiám a influencerom, ktorých Adidas vyzval, aby tenisky používali, testovali a vrátili späť spolu so spätnou väzbou. Ich postrehy využije pri tvorbe plnohodnotného modelu tenisiek, ktoré by mali prísť do obchodov v období jar/leto 2021.

5 tenisiek, bez ktorých sa nezaobídete

Na trhu so športovou obuvou je obrovský výber, ale ktoré tenisky sú tie najštýlovejšie? Prichádza päť hitov jarnej sezóny.

Zdroj: Highsnobiety