Spolupráca Adidas x Parley.

Jednou z možností, ako svetu ukázať svoj postoj k životu a vyjadriť svoje názory je aj pomocou oblečenia. V dnešnom článku sa ale nebudeme venovať tričkám s politickými sloganmi. Zameriame sa na celosvetový problém, ktorý presahuje hranice štátov a týka sa nás všetkých rovnako. Tým je stále častejšie spomínané množstvo plastového odpadu, ktorého rozklad sa odhaduje približne na 500 rokov.

Znečistené oceány   

V súčasnosti vytvorili morské prúdy päť plávajúcich plastových „ostrovov“, prezývaných aj Vortex. Týmto morským pohybom to 5 triliónov kusov nechceného plastového odpadu dotiahlo až na mapu sveta. Časť odpadu spadne na morské dno a zvyšok z približne 250 tisíc ton plastu v moriach je vyplavených na breh, kde sa jeho zber stáva podstatne jednoduchším. Nechcený plastový votrelec spôsobuje úhyn veľkého množstva morských živočíchov a vtákov a malé kúsky plastov, ktoré prejdú tráviacou sústavou rýb majú negatívny dopad aj na posledného konzumenta v potravinovom reťazci, ktorým sme my.

Recyklované vlákno

Zber plastu a jeho následná recyklácia je finančne nákladný proces, ale ako dokazuje organizácia Parley, môže sa z neho stať aj prekvitajúci business.

„Plast tu v prvom rade vôbec nemal v takomto množstve byť, je však príliš úspešný a je to omyl, ktorý sa stal mega hviezdou,“ hovorí Cyril Gutsch, zakladateľ firmy Parley.

Gutsch je povolaním návrhár a stratég, ktorý svoju dizajnovú firmu doslova za noc pretvoril na environmentalistickú organizáciu po tom, ako sa dozvedel o dosahu vyhodených plastov na podmorský život. Cieľom organizácie Parley je dať recyklovanému plastu z oceánov nový život v podobe oblečenia, vzdelávať v oblasti ochrany oceánov ako aj motivovať ostatné firmy k tomu, aby hľadali vlastné riešenia ako využiť škodlivý odpad a postupne plast úplne nahradiť alternatívnymi materiálmi.

Adidas x Parley Adidas x Parley Zdroj: Adidas

​Ekológia a móda

O organizácií Parley mnohí z vás počujú pravdepodobne prvý krát, ale firmy Adidas a G-Star RAW sú vám určite dobre známe. A práve s týmito dvomi módnymi gigantmi tvorí Parley dlhodobú spoluprácu. Plastové vlákna Parley vyrobené z recyklovaného číreho plastu boli použité na výrobu niekoľkých sérií tenisiek Adidas, kým vlákna z farebného plastu našli nový život v podobe G-Star RAW džínsov.   

Prvý výsledok spolupráce Adidas x Parley boli tenisky uvedené na trh v júli 2015 a ich posledná kolekcia Parley x Adidas Ultra Boost 4.0 prišla na trh len pred pár dňami a to 27. júna tohto roku.

„Všetok syntetický materiál môže byť nahradený našim plastom,“ hovorí Gutsch. „Vieme vyrobiť vysoko výkonné tenisky, športovú výbavu, vieme robiť módu.“

Okrem tenisiek ponúka Adidas aj kolekciu Parley plaviek vyrobenú z recyklovaných rybárskych sietí.    

Zdroj: Adidas

​Beh za oceány  

Zdá sa, že z používania recyklovaného plastu profitujú všetky strany - firmy zaoberajúce sa ochranou životného prostredia a výrobou plastového vlákna a tiež dizajnéri, keďže dopyt po ekologických produktoch neustále rastie. Adidas vo svojej kampani za ochranu oceánov pred znečistením zašiel ešte o krok ďalej a v spolupráci s mobilnou bežeckou aplikáciou Runtastic sa rozhodli darovať nadácii Parley jeden dolár za každý zabehnutý kilometer medzi 8. júnom a 8. júlom 2018. K prvému júlu sa k tomuto celosvetovému hnutiu s názvom Run for the Oceans pridalo 810 060 bežcov a spoločne zabehli 9 596 773 kilometrov. Dotácia sa zastavila, keď počet kilometrov presiahol jeden milión, myšlienka medzinárodného hnutia na ochranu prírody ale beží ďalej.   

Posledná kreácia z dielne Parley x Adidas je dostupná na adidas.com a u oficiálnych Adidas predajcov. Vyjde vás na 200 amerických dolárov, čo je približne 170 eur. Plus dobrý pocit, že pomáhate udržiavať životné prostredie, ktorý je na nezaplatenie.

Mladý holandský génius, ktorý zachráni oceány: Príbeh Boyana Slata a Ocean Cleanup

Počas cestovania po Grécku, sa v hlave vtedy len 16-ročného Boyana Slata zrodila nevinná myšlienka: čo keby bol oceán samočistiaci alebo aspoň čiastočne očistený? O osem rokov, 31 miliónov dolárov a niekoľko prototypov neskôr, sa zdá, že jeho projekt na čistenie oceánov, bude skutočne riešením tohto pálčivého problému zbierania a recyklácie plávajúcich plastových odpadov v oceáne.