Dnes sa často hovorí o tom, že už nadchádza doba laserových zbraní. Fantázia pracuje a ľudia si predstavujú najrôznejšie zbraňové systémy vybavené mocnými lasermi, ktoré pália na protivníka. Sú ale lasery praktické pre všetky typy zbraňových systémov?

Pokiaľ ide o tanky, odborníci súhlasia, že aj títo klasický obrnenci sa pravdepodobne dočkajú laserovej výzbroje. Nemáme vraj ale očakávať zázraky ako zo science-fiction. Lasery skutočne môžu tankom ponúknuť výhody oproti dnešným konvenčným tankovým kanónom, ale majú aj nevýhody, ktoré v tejto chvíli limitujú ich využitie na bojisku.

Výhody a slabiny laserových zbraní

Laserové zbrane prinesú tankom nové možnosti. Malé laserové systémy môžu čeliť malým drónom a chrániť tanky pred týmito útokmi nového typu. Tiež by ich bolo možné použiť proti pechote protivníka. Tank by ale mohol byť vybavený aj výkonným laserom, ktorý by hral rolu hlavnej zbrane tanku.

V takom prípade by v prospech laserovej zbrane hovorilo to, že by cena za jeden "výstrel" bola v porovnaní s klasickým kanónom veľmi nízka. Rovnako by takýto laser v paľbe obmedzovala len dostupná energia a tank by teda nebol viazaný na zásoby munície.

​Problém je v tom, že lasery sú síce obstojne použiteľné proti letiacim cieľom, ktoré dokážu relatívne ľahko "zložiť z oblohy", ale proti obrnencom je to už pre laser o poznanie ťažšie.

Existujúce lasery totiž nie sú príliš vhodné k rýchlej likvidácii obrneného cieľa. Moderné tanky a obrnené vozidlá sú vybavené rozmanitými sofistikovanými kovovými, keramickými i inými panciermi. A laser potrebuje čas, aby sa niečím takým prepálil. Výkonné lasery potrebujú na prepálenie panciera dajme tomu 5 sekúnd. Za takúto dobu však moderný tankový kanón chemického typu môže zasiahnuť dva rôzne ciele.

​Ďalším zásadným problémom, ktorý vyplýva z povahy laserovej zbrane, je, že energiu laserového lúča znižuje pôsobenie malých kvapiek či častíc v atmosfére. Pokiaľ laser pretína hmlu, dážď, sneh alebo napríklad dym, tak rapídne klesá jeho účinnosť.

Keď protivník uvidí, že proti nemu nastupujú tanky či obrnené vozidlá vyzbrojená lasermi, tak sa môže ľahko zahaliť dymom, ktorý obmedzuje ako výhľad, tak i nebezpečnosť laserov na bojisku. Zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že tanky, ktoré by sa v bitke navzájom krájali silnými lasermi, sú stále skôr hudbou vzdialenej budúcnosti.

Zdroj: CNC