Americké námorníctvo tvrdí, že čínska vojnová loď proti jednému z jeho prieskumných lietadiel použila laserovú zbraň. K incidentu malo prísť minulý týždeň.

"Laserové zbrane majú potenciál spôsobiť vážnu ujmu posádkam lietadiel aj námorníkom, rovnako ako lodným a leteckým systémom," uvádza US Navy vo svojom vyhlásení.

V tomto konkrétnom prípade údajne išlo o laser určený na oslepovanie senzorov či ľudských pilotov (v podstate vysoko výkonnú verziu klasického laserového ukazovadla), ktorého používanie zakazujú ženevské konvencie.

​Vojenskí činitelia v rozhovore pre CNN uviedli, že Spojené štáty pravdepodobne budú reagovať vznesením oficiálneho diplomatického protestu. Nie je to pritom prvýkrát, keď sa niečo také rieši: v roku 2018 boli americkí piloti varovaní, že čínska základňa v Džibutsku by ich lietadlá mohli ohroziť "vojenskými laserovými lúčmi".

Tieto zbrane sú pritom čoraz rozšírenejšie. Čína nimi chce vybaviť o i. aj svoje bojové lietadlá. Podobné plány majú, samozrejme, aj iné krajiny - napríklad výskumné laboratórium amerického letectva AFRL uzavrelo pred tromi rokmi so spoločnosťou Lockheed Martin kontrakt na vývoj laserového dela.

Zdroj: CNC