Čínska armáda zháňa laserové systémy pre svoje bojové lietadlá. Tie by mohli byť využité k obrane aj k útokom. Podľa odborníkov môžu laserové zbrane spôsobiť revolúciu vo vojenskom letectve.

Všetko nasvedčuje tomu, že čoskoro budeme vídať lietadlá vyzbrojené lasermi. Intenzívne na tom pracujú aj v Číne. Predstavitelia čínskej armády nedávno zverejnili dve ponuky pre dodávateľov, prostredníctvom ktorých zháňajú jednak laserový systém pre bojové lietadlá, a tiež softvér, ktorý by takýto laserový systém ovládal.

Uvedené ponuky sú utajované a vyzývajú čínske spoločnosti, ktoré sa zaoberajú vojenskými technológiami, aby tieto veci vyvinuli, ako je to v podobných prípadoch obvyklé, Pentagon používa podobný systém pre obstarávanie nových zbraní a vybavenia.

V závislosti na výkone použitých laserov by mohli byť laserové systémy na lietadlách použité k obrane proti útokom protivníka raketami alebo tiež k útokom na lietadlá protivníka či jeho pozemné ciele. Podľa expertov laserové zbrane predstavujú novú revolúciu vo vojenskom letectve a mohli by viesť k zániku leteckých súbojov, tak ako ich poznáme dnes.

Zdá sa, že by čínske letectvo mohlo nainštalovať laserové systémy na stíhacie lietadlá Shenyang J-15 "Lietajúci žralok", či Chengdu J-20 "Mocný drak" alebo na podporné lietadlá, ako je napríklad transportný Xi'an Y-20.

Slabší lasery by mali hrať úlohu obranného systému a zostreľovať prilietajúce rakety alebo aj oslňovať posádky protivníkových strojov v dosahu. Naproti tomu silnejšie lasery by zase mali byť schopné poškodiť alebo aj zlikvidovať protivníkov lietadlo či väčšie balistické rakety.

​Laserové zbrane chcú aj Američania

O letecké laserové zbrane má neskrývaný záujem aj US Air Force. Radi by umiestnili také zbraňové systémy napríklad na lietadlá KC-135 Stratotankers. Tieto stroje síce môžu vystreľovať klamné ciele, ktorými možno zmiasť radary či infračervene navádzané strely, ale inak týmto lietadlám a ďalším im podobným chýba obranný systém, s ktorého pomocou by bolo možné aktívne zneškodniť prilietajúce rakety.

Veliteľstvo špeciálnych operácií letectva Air Force Special Operations Command by rado vyzbrojilo laserovým systémom obávané lietadlo palebnej podpory Lockheed AC-130 U "Spooky", čím by tento stroj získal ďalší prostriedok pre devastáciu pozemných cieľov.

Rovnako tak by laserové systémy mali dostať stíhacie lietadlá US Air Force. Ak k tomu dôjde, tak to zrejme bude koniec tradičných leteckých súbojov zblízka. Lietadlo s laserom by mohol prakticky okamžite zničiť ktorékoľvek lietadlo protivníka v dohľade, takže sa stíhači budú snažiť navzájom zostreliť na veľkú vzdialenosť, mimo priamy dosah laserov.

Zdroj: CNC