Americké centrum pre kontrolu chorôb je o ďalší krôčik bližšie k vysvetleniu záhadných ochorení a úmrtí fajčiarov elektronických cigariet. Laboratórne vyšetrenia totiž našli niečo, čo jednotlivé prípady spája.

Vo všetkých 29 testovaných vzorkách pľúcneho tkaniva, získaných od pacientov, bol zistený tokoferol acetát, známy aj pod označením acetát vitamínu E. Ten je teraz hlavným "potenciálnym toxínom vyvolávajúcim obavy", uviedla Anne Schuchat.

​Čo je acetát vitamínu E?

Táto chemikália sa používa na riedenie roztokov pre elektronické cigarety a ďalšie výrobky pre vapovanie obsahujúce THC. nachádza sa aj v niektorých potravinách a kozmetických prostriedkoch, ako sú pleťové krémy. Normálne pri použití alebo aplikácii na koži nespôsobuje žiadne problémy, ale doterajší výskum naznačuje, že jej vdychovanie môže narušiť funkciu pľúc.

V testovaných vzorkách našli aj ďalšie chemické prísady, avšak žiadna z nich nebola potvrdená vo všetkých prípadoch. Určitou zaujímavosťou je, že THC bolo zistené v 23 vzorkách z 29, v 16 bol nájdený nikotín. To čiastočne nabúrava doterajšiu domnienku, že sa uvedené problémy týkajú výhradne konzumentov THC.

Americké centrum pre kontrolu chorôb jedným dychom dodáva, že acetát vitamínu E zatiaľ nebol potvrdený ako jediná príčina. Na ochorenie, ktoré prinajmenšom v 39 prípadoch skončilo smrťou, môže mať vplyv viacero faktorov. Napriek tomu sa opakuje predošlé odporúčanie neinhalovať náplne s obsahom THC, najmä tie z "neformálnych zdrojov".

​Počet chorých stále rastie

Centrum pre kontrolu chorôb potvrdilo 2051 prípadov ochorení, ktoré pravdepodobne súvisia s používaním elektronických cigariet. Len v posledných dňoch diagnostikovali 163 nových prípadov a počet úmrtí vzrástol z 37 na 39.

Choroby sú označované skratkou EVALI - "e-cigarette or vaping product use associated lung injury", teda poranenie pľúc spojené s používaním e-cigariet alebo vapovacích produktov. "Kým nebude lepšie preskúmaný vzťah medzi acetátom vitamínu E a zdravím pľúc, je dôležité, aby sa táto látka nepridávala do náplní," uvádza centrum.

Zdroj: CNC