Zdá sa, že kreativita medzi štyrmi stenami má tiež svoje epochy. Ako keď v nedávnej minulosti chceli byť všetci dídžeji, fotografi a dnes šéfkuchári ako Jamie Oliver.

Samozrejme, zrodili sa aj dobrí fotografi a talentovaní gastroblogeri, to je jasné. Dnes tu ale máme ďalší trend, ktorý ste v dobe šialeného rozvoja nehnuteľností postrehli možno viacerí: všetci sú naslovovzatí odborníci v oblasti dizajnu. Internet s Facebookom zaplavujú blogy interiérov a na našom nočnom stolíku sa povaľuje katalóg IKEA, ktorý sme si v tom lepšom prípade vyrobili sami na niektorom z víkendových DIY workshopov.

Niežeby s tým bol nejaký problém, naopak! Práve tieto kreatívne vlny nás učia robiť rozdiel medzi dobrou a zlou fotografiou, čerstvým mäsom z Aberdeen-anguského dobytka a instantnou fašírkou a lacným nábytkom a kvalitným bytovým zariadením.

​S tým súvisí aj trend novodobého kutilstva, keď sa čoraz viac mužov chytá takých kreatívnych prác, ku ktorým by pred pár rokmi volali odborníkov – a to aj napriek tomu, že medzičasom vyrástla celá jedna generácia, ktorá nemala príležitosť ani schopnosti vykonávať drobné renovácie okolo domu, prípadne navŕtať obyčajnú poličku.

Niekoľko kusov poskladaných nábytkov z nás síce ešte nerobí stolárov, ani dizajnérov interiéru, ale pri zariaďovaní nového bytu či kancelárie, si môžeme užívať radosť samotnej tvorby. A je obzvlášť skvelé, že existujú moderné a ľahko rozoznateľné nábytkárske trendy, ktoré nám tento pocit tvorivosti umožnia.

Zozbierali sme pre vás päť rôznych štýlov, ktoré sú samostatne alebo zmiešane dostupné v interiéroch 21. storočia.

1. Moderný štýl 50. rokov

V polovici 20. storočia sa v duchu moderného dizajnu zrodilo množstvo legendárneho nábytku a predmetov. Aký je najjednoduchší spôsob rozoznania tohto štýlu? Napríklad jeho jednoduchosť, sofistikovanosť, minimalizmus a prirodzené tvary.

Zdroj: Unsplash

Tomuto štýlu dali základ mená ako Saarinen, Niemeyer, Eames, Noguchi a Jacobsen, ktorí v priemyselnom dizajne majstrovsky využívali plast, preglejku a hliník.​

Zdroj: Unsplash

Tento nábytok z 50. rokov je mimoriadne všestranný a skvelo sa kombinuje s inými štýlmi. Jeho farebnosť je hravá a aj keď majú ich zaoblené tvary často jasné farby, len zriedka používajú viac ako tri-štyri tóny v jednom priestore.

Zdroj: Unsplash

​Nábytok vieme ľahko identifikovať podľa rovných, čistých, niekedy zakrivených, zaoblených línií. Väčšinou majú drevený základ, ale zriedkavý nie je ani kov a sklolaminát a vyhýbajú sa silným vzorom.

Zdroj: Unsplash

​​Nie je preto náhoda, že tento typ nábytok prežíva zlatý vek renovácie. V bytoch a na povalách našich rodičov a starých rodičov, sa nachádza množstvo zaujímavých módnych kusov, ktoré po malom optickom tuningu rozžiaria naše príbytky.

2. Industriálny štýl

Asi jeden z najvychytanejších štýlov, ktorý sa do každodennej komunikácie dostal vďaka veľmi štýlovým, priestranným loftom, ktoré sa v Spojených štátoch objavili koncom 60. rokov.

Zdroj: Unsplash

​Tento trend so sebou prináša späť industriálnu atmosféru priemyselných lokalít, a preto najlepšie vyzerá vo veľkých priestranstvách, najmä v takých, ktoré mali predtým úplne inú funkciu. Jeho najsilnejšou zbraňou je používanie surového kovu, najmä ocele, ale ušla sa mu aj poriadna dávka opotrebovanej wabi-sabi nedokonalosti. Okrem kovu sú pre tento štýl charakteristické aj rustikálne drevené povrchy, surový betón a obité tehlové steny.

Zdroj: Unsplash

​Aj v použití farieb je celkom zdržanlivý - dominuje sivá, čierna a hnedá - jeho celkový vzhľad je skôr maskulínny, surový. Napriek tomu sa priemyselný štýl výborne kombinuje: môže byť rovnako škandinávsky čerstvý, ľahký, elegantný a svetlý ako tmavý, drsný a starožitný.

Zdroj: Unsplash

​3. Námorný štýl

Nepotrebujete mať jazero alebo pláž, aby ste odvážne použili farby a doplnky námorného štýlu a môžete ho dobre kombinovať so škandinávskym, vintage alebo farmárskym štýlom.

Námorný štýl je teplý, relaxačný a pozitívny napriek modrej farbe. Tento štýl interiéru kombinuje bielu alebo piesočnú farbu s (hlbokou) modrou, ale tiež umožňuje jednoduché odchýlky aj mimo modrých a bielych pruhov.

Zdroj: Unsplash

​Pokiaľ ide o využívanie materiálu, aj tu dominuje surové alebo opotrebované drevo a doplnky ako mušle vo fľaškách, laná, veslá, plachty, záchranné člny alebo mapy, ktorými dokážete vylepšiť tematickú dekoráciu.

Zdroj: Unsplash

Ak si zvolíte štýl nautical, dosiahnete ​jeden z najdobrodružnejších efektov. Oplatí sa s ním experimentovať napríklad v malej chatke.

4. Bohémsky štýl

Pri tomto štýle sa vám môže vybaviť byt starého mládenca, ale nie je to len o ňom. Je zároveň chlapíka, ktorý neustále cestuje a do svojho príbytku je schopný priniesť množstvo zaujímavých predmetov zo všetkých kútov sveta.

Zdroj: Unsplash

​Bohémsky štýl v sebe spája avantgardný život s bezstarostným a dobrodružným duchom. Kreatívne kombinuje bohaté vzory so žiarivými farbami, všetko šikovne podávané s eklektickým a štýlovým neporiadkom, ktorý by závidel každý vekom a duchom mladý človek.

Zdroj: Unsplash

​Použitý materiál a množstvo farebných textílií - či vankúše, prikrývky alebo koberce - vytvárajú teplú atmosféru. Bohém je trochu surový a zároveň kočovnícky, miluje vzory Stredného a Ďalekého východu a rovnako sa ku nemu hodí Maroko, ako India alebo Bali, či už ide o textil, drevo, zvieraciu kožu alebo kov.

Zdroj: Unsplash

​5. Mestský moderný štýl

Moderný mestský štýl môžeme považovať za kombináciu predchádzajúcich štýlov interiérového dizajnu. Nachádza sa v ňom zmes súčasného, minimalistického, priemyselného a dokonca štýlu 50. rokov.

Zdroj: Unsplash

​Jeho základom je, spĺňať množstvo funkcií metropolitného bytu: mal by byť kozmopolitný, moderný, elegantný a zároveň by nemal byť neosobný a chladný. Okrem toho je funkčný a veľmi komfortný.

Celkovo je mestský moderný štýl jemnejšou verziou priemyselného dizajnu a priestranné priestory, množstvo prirodzeného svetla a mäkké farby sú aj v ňom podmienkou.

Zdroj: Unsplash

​Sväté teda nie je v interiérovom dizajne nič a nemusíte ani zruinovať svoju rodinu, aby ste nasledovali niektorý zo spomenutých štýlov. Vďaka internetovým obchodom často nemusíme už spraviť ani krok, aby sme vytúžené príslušenstvo alebo legendárny nábytok získali za optimálnu cenu. Ak chcete experimentovať, stojí za to hrať s farbami, ale ak si nie ste istí, stále máte k dispozícii tri alebo štyri základné farby (čierna, biela, šedá, prirodzená), s ktorými určite nič nepokazíte.

Obývačka sa presťahovala do kúpeľne: Takto sa zmenil kúpeľňový trend

Ak sa vás niekto opýta, ktorá je obľúbená miestnosť vášho príbytku, odpoviete pravdepodobne obývačka alebo spálňa - miesta oddychu a odpočinku. Ale čo s kúpeľňou, kde každý deň začína a končí, a v ktorej sa spája úžitok s dizajnom, vzhľadom na jej malý priestor? Nie je rovnako dôležitá?