Ak sa vás niekto opýta, ktorá je obľúbená miestnosť vášho príbytku, odpoviete pravdepodobne obývačka alebo spálňa - miesta oddychu a odpočinku. Ale čo s kúpeľňou, kde každý deň začína a končí, a v ktorej sa spája úžitok s dizajnom, vzhľadom na jej malý priestor? Nie je rovnako dôležitá? Pozreli sme sa na najnovšie kúpeľňové trendy.

Kúpeľňa je baštou čistoty a intimity, čiže je to jedna z najdôležitejších miestností v príbytku, len v nej všetci uprednostňujú niečo iné. Niekto dlhý horúci kúpeľ vo vani, iný relaxáciu alebo rýchlu osviežujúcu sprchu, prípadne ju ženy využívajú na robenie make-upu. Je to skrátka miestnosť s viacerými funkciami.

Zdroj: Unsplash

​Dnes už nie je nič výnimočné, že pri plánovaní kúpeľne je výber dlaždíc a farby rovnako dôležitý ako výber nábytku alebo dizajn kuchyne. Súčasné kúpeľne disponujú moderným vybavením rovnako, ako obývacia izba či spálňa.

Renesancia matnej čiernej, medi a zlata

Už dlhú dobu sú nenahraditeľnou súčasťou priemyselného štýlu matná čierna farba a chladnejšie kovové odtiene, ktoré sa čoraz viac objavujú v kúpeľňovej sanitárnej keramike, čím jej dodávajú klasický a zároveň moderný vzhľad.

Zdroj: Shutterstock

​Ale v súlade s moderným štýlom zažívajú renesanciu aj medené a pozlátené kohútiky známe z kúpeľní našich prarodičov z polovice minulého storočia. Luxusné teplejšie odtiene možno kombinovať s moderným nábytkom, odvážnymi farbami alebo výraznými dlaždicami.

Zdroj: Shutterstock

​Vzory a tvary od podlahy po strop

Namiesto bežných štvorcových, bielych alebo svetlých kachličiek, ktoré charakterizujú čistotu, dnes čoraz odvážnejšie siahame po kachličkách so vzormi, výraznými farbami, prípadne odlišného tvaru.

Zdroj: Shutterstock

​Ako v móde, aj kúpeľniam kraľuje color-blocking, čiže spájanie rôznych  farieb, ale tak isto je populárny diskrétny, ale rovnako zaujímavý trend kombinovania rôznych kachličiek. A nesmieme zabudnúť ani na cementové kachličky so vzormi. Starostlivo vybraný vzor a farebná kombinácia sú dokonalým doplnkom industriálnych, moderných mestských alebo bohémskych príbytkov.

Zdroj: Shutterstock

​Nezvyčajní hostia: Rastliny, tapety, umelecké diela

Kúpeľňa sa v súčasnosti stala novým obytným priestorom. Preto sa do nej dostáva čoraz viac dekoratívnych predmetov z obývačky alebo spálne.

Zdroj: Shutterstock

​Pár výraznejších rastlín oživí priestor, ale výborne pôsobia aj umelecké diela, menšie obrazy alebo plagáty, ktoré nepoškodí vlhké prostredie. Samozrejme, v adekvátnom ráme.

Tí odvážnejší využívajú veľkolepý návrat tapiet, známych z obývačiek a spální, ktorými nahradili kachličky, ale čoraz častejšie sa do kúpeľní vkráda aj tehla. Najčastejšie ako stena v dostatočnej vzdialenosti od vlhkých plôch.

Zdroj: Unsplash

​Okrem štýlu a praktickej stránky, sa v súčasnosti kladie čoraz väčší dôraz aj na životné prostredie, ktoré nemožno ignorovať. Našťastie, pre neho môžeme niečo spraviť aj bez väčších komplikácií: sprchová hlavica s regulátorom tlaku, detektor na kontrolu spotreby vody, ale aj čistiace prostriedky šetrné k životnému prostrediu, úsporné žiarovky, textílie vyrobené z organických materiálov alebo doplnky vyrobené z recyklovaného papiera, to všetko prispieva k zelenšiemu kúpaniu.

Lebo, či už ste hedonisti milujúci hodiny trvajúci kúpeľ, alebo fanúšikovia rýchlej sprchy, kúpeľňa je v dnešnej dobe samostatná svätyňa nášho bytu.

Prostredníctvom chytrého zrkadla Kohler môžete ovládať celú kúpeľňu

Americký výrobca kúpeľňového a kuchynského vybavenia Kohler pripravil nový set chytrého vybavenia do kúpeľne Kohler Konnect. V tomto sete nájdete chytré všetko od záchoda až po sprchu. Najzaujímavejšie je pritom zrkadlo, ktoré slúži ako ovládacie centrum celej kúpeľne.