Ruský väzeň koncentračného tábora Buchenwald v Nemecku identifikuje oslobodzujúcej americkej armáde bývalého dozorcu, ktorý brutálne týral väzňov. Fotografia vznikla 14. apríla 1945.

Fotografia zobrazuje oslobodeného ruského väzňa, ktorý prstom ukazuje a identifikuje nacistického dozorcu koncentračného tábora Buchenwald. Na tomto obrázku je niečo skutočne fascinujúce. Vidíme len detail výrazu väzňa, ale jeho prst znamená veľa.

Dni, možno hodiny pred vznikom tejto fotografie, sa väzeň bál tomuto mužovi skrížiť cestu alebo sa na neho čo i len pozrieť. Teraz prstom ukazuje na muža, ktorého výraz v tvári hovorí jasne, že si uvedomuje svoju vinu.

Zdroj: United States Holocaust Memorial Museum / Harold Royall

​Medaila na jeho hrudi vyzerá ako Odznak za zranenie (Verwundeten-Abzeichen) - nemecké vojnové ocenenie pre zranených, zmrzačených alebo omrznutých vojakov Reichswehru, Wehrmachtu, SS a iných ozbrojených zložiek. Odznak bol zavedený 3. marca 1918 nemeckým cisárom Viliamom II. pre príslušníkov nemeckej armády a existoval v troch základných verziách. Vyrábaný bol z ocele, zinku alebo mosadze.

​Po vypuknutí druhej svetovej vojny Buchenwald naďalej umiestňoval do koncentračného tábora politických väzňov a neskôr Poliakov a Rusov. Väčšina väzňov otročila na neďalekých pracoviskách v 12-hodinovej prevádzke. Po Krištáľovej noci v ňom bolo umiestnených asi 18 tisíc väzňov, v predvečer vojny 11 tisíc, do konca roku 1944 63 tisíc a vo februári 1945 86 tisíc väzňov, keď sa Buchenwald stal táborom aj pre niektorých väzňov násilne evakuovaných z Osvienčimu.

Aj keď v ňom neexistovali žiadne plynové komory, každý mesiac v ňom našli smrť stovky väzňov pre choroby, podvýživu, vyčerpanie a následkom týrania a popráv. Záznamy z tábora naznačujú, že počas svojej existencie bolo v Buchenwalde uväznených približne 240 tisíc väzňov z najmenej 30 krajín. Najmenej 10 tisíc bolo prepravených do vyhladzovacích táborov a v samotnom tábore zahynulo asi 43 tisíc ľudí.

Poprava v Saigone: Pravdivý príbeh o jednej z najslávnejších fotografií

Jednou z najslávnejších fotografií vojny vo Vietname, je chladná poprava zviazaného zajatca jedným generálom priamo na ulici.