Ľudia vyprodukujú stokrát viac CO2 ako sopky: Blíži sa uhlíková katastrofa, tvrdia vedci

S prehľadom vulkány predbiehame.

Podľa najnovšej štúdie, ktorú v utorok zverejnili vedci Americkej akadémii vied, emituje ľudská činnosť stonásobne väčšie množstvo oxidu uhličitého ako sopky na Zemi.

Približne 500 vedcov akadémie Deep Carbon Observatory (DCO), zverejnilo výsledky desaťročného výskumného programu vrátane aktuálnych výpočtov.  

Vedci zistili, že iba 0,2 percenta uhlíka na Zemi sa nachádza nad povrchom - v oceánoch, na zemi a v atmosfére. To zodpovedá množstvu asi 43 500 gigaton. Približne 1,85 miliardy gigaton je pod povrchom, vrátane kôry, plášťa a jadra.

Podľa štúdie vyprodukovali ľudia v minulom roku 37 gigaton emisií oxidu uhličitého, zatiaľ čo ročný "príspevok" sopiek predstavuje v tomto ohľade len 0,28 až 0,36 gigatony ročne. Prirodzený cyklus uhlíka v atmosfére spracováva každý rok 750 gigaton CO2.

"Skeptici ohľadom klimatických zmien tvrdili, že sopky sú najväčším producentom CO2, ale to jednoducho nie je pravda,"

povedala agentúre AFP Marie Edmonds, profesorka vulkanológie na univerzite Cambridge.

V histórii planéty Zem už došlo k niekoľkým prípadom uhlíkovej katastrofy, ktoré boli spôsobené neočakávanými udalosťami. Napríklad pred 66 miliónmi rokmi dopadol na Zem asteroid Chicxulub, ktorý uvoľnil do ovzdušia medzi 425 a 1400 gigaton oxidu uhličitého. Podľa vedcov je ľudstvo blízko ďalšej "uhlíkovej katastrofy".

Koniec sa blíži: Vypočítali, kedy by mohla ľudská civilizácia prestať existovať na Zemi

Ak klimatické zmeny dopadnú podľa najhoršieho scenára, môžeme vymrieť do roku 2050, tvrdí najnovšia analýza.

Zdroj: DCO