Ďalšia rana elektronickým cigaretám: V americkom Michigane zakázali ochutené náplne

Michigan je prvým americkým štátom, ktorý vydal striktný zákaz týkajúci sa elektronických cigariet. V rámci rastúcich obáv o zdravie konzumentov boli 4. septembra úplne zakázané ochutené náplne ("liquidy").

Guvernérka Gretchen Whitmer uviedla, že zákaz vydala po tom, čo ministerstvo zdravotníctva zistilo, že používanie elektronických cigariet mládeži predstavuje ohrozenie verejného zdravia.

"Mojou prioritou číslo jedna je udržiavať naše deti v bezpečí a chrániť zdravie ľudí v Michigane," povedala Whitmer.

Príchute priťahujú mladých ľudí

Podľa guvernérky výrobcovia ponúkajú rôzne príchute náplní elektronických cigariet práve preto, aby zaujali a pritiahli mladých konzumentov. Súčasne s tým u nich aktivujú návyk na nikotín a tejto závislosti je neskôr veľmi problematické sa zbaviť.

Zákaz sa ale netýka všetkých príchutí bez zvyšku. Zakázané budú "sladké", najmä ovocné náplne, ale tiež produkty s vôňou mäty alebo mentolu. Výnimku dostali liquidy, ktorých príchuť sa snaží napodobniť chuť klasických tabakových cigariet.

Zákaz sa týka maloobchodných aj online predajcov a jeho platnosť je šesť mesiacov s tým, že môže byť (aj opakovane) predĺžený o ďalší polrok. Dovtedy chce ministerstvo zdravotníctva pripraviť predpisy, ktoré by definitívne zakázali ochutené náplne.

​Ďalšie kroky v boji proti e-cigaretám

Výrobcovia elektronických cigariet a náplní sa proti opatreniu dôrazne ohradzujú. Okrem toho, že dá priestor na vznik čierneho trhu, sú presvedčení, že sa kvôli nemu mnoho e-fajčiarov vráti späť ku klasickým cigaretám. Situáciu chcú riešiť súdnou cestou s tým, že dospelí majú mať právo na prístup k týmto produktom.

Whitmer rozhodne nechce skončiť svoj boj zákazom ochutených liquidov. Po novom je tiež zapovedané označovanie elektronických cigariet ako "čistých", "bezpečných" alebo dokonca "zdravých" produktov. Guvernérka ďalej požaduje nekompromisné vymáhanie zákazu billboardových reklám na e-cigarety.

Situácia v Spojených štátoch nie je elektronickým fajčiarom veľmi naklonená. Na konci júna sa San Francisco stalo prvým veľkým mestom v USA, ktoré zakázalo predaj a distribúciu akýchkoľvek e-cigariet. Tento zákaz vstúpi do platnosti začiatkom budúceho roka. Trochu paradoxné ale je, že klasické tabakové cigarety, ktorých škodlivosť už dokázalo viacero výskumov a štúdií, v San Franciscu zakazovať nemienia.

Zdroj: CNC