Ľudia žijúci v chladnom podnebí a vystavení malému množstvu slnečného žiarenia sú oveľa náchylnejší k nadmernej konzumácii alkoholu. To znamená, že vo veľkej zime chutí štamperlík lepšie, pomáha proti depresii, nehovoriac o tom, že poriadne zahreje. Ľudia to vedeli dávno pred americkými vedcami! Žiaľ.

​​Ramon Bataller, vedecký pracovník Pittsburghského výskumného centra a jeho kolegovia, použili údaje z 193 krajín, aby dokázali, že klíma zohráva dôležitú úlohu pri spotrebe alkoholu a zvýšeniu cirhózy pečene vo svete. Konzumácia alkoholu je spojená s depresiou, ktorá je oveľa bežnejšia pri slabom slnečnom svetle. Štúdia publikovaná v online vydaní Hepatology je založená na údajoch Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a Svetovej meteorologickej organizácie (WMO).

„Máme nové dôkazy o tom, že počasie, najmä teplota a počet hodín slnečného svitu, silno ovplyvňujú to, koľko alkoholu konzumujeme,“

uviedol Peter McCann z centra závislostí Castle Craig Hospital v Škótsku. Dodal, že konzumácia alkoholu súvisiaca s počasím priamo ovplyvňuje pravdepodobnosť rozvoja najzávažnejšieho typu ochorenia pečene, cirhózy, ktorá môže viesť k zlyhaniu pečene a smrti.

V zime chutí lepšie

Na základe toho je škótsky odborník presvedčený, že reklama na alkohol by mala byť v zimných mesiacoch prísnejšie regulovaná. WHO medzitým zverejnila v Edinburgu svoje najnovšie informácie o európskych spôsoboch pitia. Ukazovatele naznačujú, že konzumácia alkoholu je naďalej vysoká a že takmer polovici dospelej mužskej populácie hrozia krátkodobé a dlhodobé zdravotné a sociálne problémy spojené so škodlivými návykmi pitia alkoholu.

Viete, prečo cítime pálenie, keď pijeme tvrdý alkohol?

Pili ste už tvrdé? Pálenku, vodku, tequilu alebo niečo podobné? Nie? Dobre, tvárme sa, že vám veríme a prezradíme vám, čo sa stane s vašim telom, predtým, než sa opijete.

Zdroj: BBC