Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pre TOTO cítime pálenie, keď pijeme tvrdý alkohol
Zdielať na
Chill

Pre TOTO cítime pálenie, keď pijeme tvrdý alkohol

Zdroj: Shutterstock

Pili ste už tvrdé? Pálenku, vodku, tequilu alebo niečo podobné? Nie? Dobre, tvárme sa, že vám veríme a prezradíme vám, čo sa stane s vaším telom, predtým, než sa opijete.

Po vypití tvrdého alkoholu človek cíti najprv v hrdle a potom v žalúdku pálenie a teplo. Aj napriek tomu, že nápoj nebol horúci. Tento jav má za následok veľmi pomýlený mýtus o tom, že nás alkohol „zahreje“, takže je vhodný na konzumáciu vo veľkých mrazoch a ochráni človeka pri podchladení. Práve naopak.

Ako to teda je?

Alkohol, presnejšie etanol (chemický vzorec C2H5OH) má na svedomí viaceré zaujímavé javy týkajúce sa nášho organizmu. Sústreďme sa teraz na jav, ktorý spôsobuje receptoru zvanému TRPV1.

Tento dôležitý receptor sa nachádza v pokožke, slizniciach a celom nervovom systéme, pričom jeho primárnou úlohou je detekcia a regulácia telesnej teploty organizmu. Reaguje na rôzne fyzikálne a chemické podnety, napríklad na vysokú vonkajšiu teplotu alebo kyslé vnútorné prostredie. Jeho aktivácia je sprevádzaná pocitom pálenia. Vďaka nemu cítime pri štipľavých jedlách horúčavu.

Pri teplote 42-43°C sa tento receptor aktivuje a informuje mozog, aby vyslal signál bolesti. Pri kontakte tohto receptoru s alkoholom sa jeho citlivosť zvyšuje takže sa hladina jeho aktivácie zníži na teplotu 34°C. Nápoj, ktorý pijeme, nemusí mať túto teplotu. Náš organizmus má ale 36,5°C, takže v skutočnosti, to čo považujeme za pálenie, je teplota nášho vlastného tela. Akoby sme mali horúčku a cítime ju všade tam, kde alkohol manipuloval s receptormi. V hrdle a žalúdku.

Rovnaký jav zažijete aj v prípade, ak alkoholom dezinfikujete otvorenú ranu. Miesto vás štípe, ale bolesť pociťujeme intenzívnejšie, pretože na pokožke máme týchto receptorov oveľa viac a aj alkohol, ktorý používame na dezinfekciu je oveľa silnejší, než ten, ktorý konzumujeme.

Súvisiace články