Astronauti po sebe na Mesiaci nechali skládku: Váľajú sa tu topánky či golfové loptičky

Už je to skoro 50 rokov od momentu, kedy naposledy na Mesiaci pristáli ľudia. Avšak aj tých niekoľko málo pristátí stačilo na to, aby sa z Mesiaca stala skládka! Na povrchu Mesiaca sa okrem stôp človeka nachádza aj niekoľko kamier, párov topánok, golfových loptičiek a výkalov!

Koncom júla uplynie presne 48 rokov od čias, kedy David Scott s americkou vlajkou mával z Mesiaca ľuďom na planétu Zem. Písal sa rok 1971 a Apollo 15 pristálo na povrchu Mesiaca. Posádka pod vedením Davida Scotta bol vôbec prvá, ktorá preskúmala dokonca aj mesačné útvary. Cieľom cesty bolo tiež to, aby astronauti na Zem priviezli pár mesačných kameňov. Aby tak ale urobili, museli vybalancovať váhu lode.

Astronauti preto vyhádzali z raketoplánu všetko, čo nepotrebovali, aby mohli na Zem vzácny náklad dopraviť. Na Mesiaci sa tak doteraz povaľuje 12 kamier, 12 párov topánok, teleskop a dve golfové loptičky. Navyše tam pasažiéri vesmírnej lode zanechali až 96 vriec plných moču, fekálií a zvratkov! Profesor astrofyziky Alastair Gunn ale pre BBC uviedol, že ľudský dopad nebude mať žiaden zlý vplyv "na mesačné prostredie". Ba naopak.

"Po 50 rokoch na mesačnom povrchu ľudský odpad, z ktorého sú teraz pravdepodobne len vrecia s prachom, môže poskytnúť dôležité informácie o prežití mikroorganizmu vo vesmíre," dodal. Ľudského odpadu vo vesmíre ale zrejme ešte bude viac, americká NASA a Čína totiž v blízkej budúcnosti plánujú ďalšie misie.

Čoskoro môžeme začať zbierať odpad aj vo vesmíre

Úspešne otestovali sieť na zbieranie vesmírneho odpadu vo výške viac ako 300 kilometrov nad Zemou.

Zdroj: CNC