Úspešne otestovali sieť na zbieranie vesmírneho odpadu vo výške viac ako 300 kilometrov nad Zemou.

Testovanie siete je súčasťou série testov, ktoré predstavujú rôzne technológie na zber kovových odpadov krúžiacich okolo Zeme. Odhaduje sa, že takmer 7 500 ton takéhoto odpadu obieha bezúčelne a ohrozuje vesmírne misie.

Ručne by to bolo dosť náročné. Ručne by to bolo dosť náročné. Zdroj: NASA

​Satelit s názvom RemoveDebris vyhotovil video z experimentu. Na krátkej snímke sa dá vidieť malý objekt veľkosti krabice od topánok, ktorý sa vznáša šesť až osem metrov pred satelitom univerzity Surrey. Zrazu zo satelitu vystrelí jasná sieť, rozprestrie sa a zakryje krabicu.

Ak by to bol skutočný odpad, sieť by sa spojila so satelitom, ktorý by odstránil odpad z priestoru, keďže ale ide o demonštráciu, nechali sieť s krabicou padnúť na Zem. Pre malú výške zhoria v atmosfére už o niekoľko mesiacov.

Odborníci už dlho diskutujú o potrebe odstrániť vesmírny odpad, ale satelit anglickej univerzity je prvý, ktorý skúša praktické riešenie.

Zdroj: Twitter

​Čoskoro bude RemoveDebris testovať nový kamerový systém a na začiatku roka 2019 demonštruje harpúnu, pomocou ktorej dokáže vesmírny odpad zachytiť.

Na obežnej dráhe sa nachádza množsžtvo kovových a iných odpadkov: od starých rakiet až po nástroje náhodne upustené astronautmi, výber je pestrý.

Japonci chcú otestovať miniatúrny vesmírny výťah

S myšlienkou vesmírneho výťahu sa vo vedeckých kruhoch môžete stretnúť už asi 100 rokov. Detaily sa líšia, ale základ je obvykle vždy rovnaký: malo by ísť o nejaké vozidlo pohybujúce sa po kábli vedúcom zo Zeme až na orbit.

Zdroj: YouTube