S myšlienkou vesmírneho výťahu sa vo vedeckých kruhoch môžete stretnúť už asi 100 rokov. Detaily sa líšia, ale základ je obvykle vždy rovnaký: malo by ísť o nejaké vozidlo pohybujúce sa po kábli vedúcom zo Zeme až na orbit.

Tieto zariadenia zatiaľ stále spadajú skôr do oblasti sci-fi než do reálneho sveta. Zdá sa ale, že odborníci z japonskej Shizuoka University sú odhodlaní začať inkriminovaní koncept uvádzať do života. Podľa dostupných informácií chcú už čoskoro urobiť prvý test.

Samozrejme nepôjde o plnohodnotný vesmírny výťah, ale jeho zmenšenú verziu. Konkrétne krabičku s dĺžkou asi 6 centimetrov a šírkou a výškou asi 3 centimetre.

Zdroj: Twitter

​Japonci 11. septembra vyšlú do vesmíru raketu s dvoma miniatúrnymi družicami, z ktorých jedna bude obsahovať zariadené nutné na pohon výťahu. Pohyb "kabíny" po kábli napnutom medzi oboma družicami (ktoré sa budú nachádzať vo vzdialenosti 10 metrov od seba) bude monitorovaný pomocou kamier.

Netreba asi dodávať, že uskutočniť takýto pokus vo vesmíre je oveľa jednoduchší než bude spojiť výťahom Zem s obežnou dráhou. Napríklad preto, že momentálne ešte nedisponujeme dostatočne pevnými materiálmi.

Zdroj: Twitter

​Pokiaľ by sa ale jedného dňa skutočne podarilo takýto výťah vytvoriť, išlo by o veľmi lacný spôsob transportu ľudí či zásob do kozmu. Niektorí odborníci tvrdia, že v dôsledku jeho používania by náklady na prepravu tovaru mohli klesnúť z 22 000 dolárov za kilogram na len 220 dolárov za kilogram.

Zdroj: CNC