Planéta vymiera, bijú vedci na poplach: Počas posledných 250 rokov vymrelo 600 druhov rastlín

Vedci v novej štúdii upozornili na to, že v poslednom 2,5 storočí úplne vymrelo takmer 600 druhov rastlín. To je takmer dvakrát viac, než koľko vyhynulo vtákov, savcov a obojživelníkov. Experti zdôraznili, že k vymieraniu rastlín dochádza rýchlejšie, než sa predpokladalo.

Celkovo 571 rastlinných druhov úplne zmizlo, k ich vymieraniu dochádza 50-krát rýchlejšie, než by tomu tak bolo bez ľudského zásahu do životného prostredia. Na porovnanie vedci zo švédskej Kráľovskej botanickej záhrady v spolupráci s Univerzitou v Štokholme uviedli, že k vymieraniu zvierat dochádza tisíckrát rýchlejšie, než je prirodzené. Odborníci zdôraznili, že zánik rastlinných druhov bol dlho prehliadaný.

Predložená štúdia je vôbec prvým celosvetovým výskum rýchlosti zániku rastlín, zároveň tiež predpokladá prvý súpis druhov, ktoré už zmizli. "Väčšina ľudí je schopná menovať savca alebo vtáka, ktorí v posledných storočiach vymreli, len málokto ale pozná názov rastliny, ktorú stretol rovnaký osud," uviedla spoluautorka štúdie Aleys Humphrey.

Vymretie stretlo mnoho druhov ostrovných rastlín, týka sa to aj rastlín zo Stredomoria a z tropického pásma. Špecifickú skupinu tvoria rastlinné druhy, ktoré zanikli vplyvom ľudskej činnosti. Urýchlenie vymierania rastlín by podľa vedcov mohlo spôsobiť to, že mnoho druhov prichádza o svoje prirodzené miesto výskytu. To sa týka napríklad rastlín na malých ostrovoch, ktoré sa pre stúpajúcu hladinu oceánu potápajú.

Rastliny tvoria základ Zeme a života

Medzi zmiznuté rastliny patrí čilské aromatické santalové drevo alebo thismia americana. Vedci uviedli, že vymretie rastlín bude mať dopad aj na človeka. "Rastliny tvoria základy všetkého života na Zemi, prostredníctvom fotosyntézy produkujú kyslík, iné plodia jedlo, ktoré jeme, sú chrbticou všetkých svetových ekosystémov," vysvetlila ďalšia spoluautorka štúdie Eimear Nic Lughadha.

"Vymieranie rastlín je jednoducho povedané zlé pre všetky žijúce organizmy. Prežitie miliónov ďalších druhov vrátane ľudí závisí na rastlinách," dodala vedkyňa. Štúdia ale priniesla aj dobrú správu, 430 druhov rastlín, ktoré boli považované za vymreté, znovu objavili, vyše 90 percent z nich je ale ohrozených.

Koniec sa blíži: Vypočítali, kedy by mohla ľudská civilizácia prestať existovať na Zemi

Ak klimatické zmeny dopadnú podľa najhoršieho scenára, môžeme vymrieť do roku 2050, tvrdí najnovšia analýza.

Zdroj: CNC