Príroda sa zbláznila? Vedci objavili lietajúcu ružovú veveričku, ktorá v tme svieti

Nie je to ani aprílový vtip, ani výsledok vyšinutého laboratórneho experimentu. Vedci prišli do kontaktu s lietajúcou veveričkou, ktorá je ružová a svieti v tme. Do tejto podoby sa vyvinula úplne prirodzene v prírode, nikto ju násilne nezafarbil. Biológovia sú z toho v šoku a snažia sa prísť s vysvetlením, čo to príroda prichystala.

Všetko sa začalo jeden večer v americkom štáte Wisconsin, keď šiel na prechádzku okolo lesa biológ John Martin z Northland College. "Počul som typický zvuk lietajúcej veveričky, ako preletela okolo nášho kŕmidla. Tak sme si na ňu posvietili baterkou a zrazu začala ružovo žiariť," opisoval Martin svoju prvú konfrontáciu s neobvyklým zvieraťom.

Udalosť mu nedala spať, kontaktoval tak jednu zo svojich študentiek Allie Kohler a spoločne začali skúmať, či je to u lietajúcich veveričiek normálne. Doslova to opísali ako

"neprirodzený úkaz v prirodzenom svete".

Navigácia alebo ochrana?

Vyraziť do lesa a hľadať ďalšie exempláre by bolo príliš zložité. Dvojica preto šla do múzeí a rôzne svietila na rôzne druhy veveričiek, plus skúmala ich spôsoby života. Po 135 zanalyzovaných exemplároch vyšlo najavo, že atypický jav sa týka len severoamerických poletušiek rodu Glaucomys.

Martin celé skúmanie popísal v odbornom časopise Nature. Ružová žiara platila u všetkých poletušiek asapan, ktoré vypátral a posvietil si na ne v tme baterkou. Upozornil ale, nech to ľudia nerobia, pretože nie je jasné, či to veveričkám nejako neubližuje.

Keď sa zistilo, že poletušky skutočne ružovo svietia, bolo potrebné aj vysvetliť, prečo to tak je. To sa ale stále nedarí. Hlavná teória Martina je, že veveričky sa tak navzájom upozorňujú v zlých svetelných podmienkach. Môžu sa tiež vyhýbať predátorom, alebo to proste vysvetlenie nemá.

"Je to presne taký objav, kedy sa človek zastaví a pozerá na svet okolo seba," komentoval vec Erik Olson, asistent Martina. "Stále je čo objavovať a často sú to veci, ktoré máme priamo pred očami. Stačí len trochu zmeniť uhol pohľadu," myslí si.

Zdroj: CNC