Britskí cestári našli dôkaz o varení piva z doby železnej. Vo Veľkej Británii pri renovácii hlavnej cesty A14 v grófstve Cambridgeshire objavili viac ako dvetisíc rokov staré pozostatky miestneho pivovaru.

Pri archeologických vykopávkach prebiehajúcich súčasne s prácami na stavbe ciest hľadalo asi 250 archeológov na ploche 360 hektárov archeologické pozostatky. Archeobotanistka Lara González uviedla, že jej práca bola ako hľadať ihlu v kope sena.

"Keď som skúmala tieto pozostatky, vedela som, že skúmam niečo zvláštne. Mikroštruktúra týchto pozostatkov sa výrazne časom zmenila," vysvetľovala expertka.

Gonzalez povedala, že nálezy zo štvrtého storočia pred naším letopočtom pôvodne považovali za zvyšky pri výrobe chleba, ale mikroskopické vyšetrenie prinieslo iné výsledky.

"Je vidieť, že sú z procesu varenia piva, čoho dôkazom je veľké množstvo drvenej obilniny a otrúb, ale nie je v nich múka," dodala archeobotanistka.

V čase výstavby cesty boli objavené archeologické nálezy vrátane stredovekých anglosaských dedín, 342 hrobov, klenotov z rímskej éry, kostolných rezbárskych prác a pozostatkov 13 tisíc rokov starého srstnatého mamuta. Roger Protz, autor viac ako 20 kníh o pive, uviedol, že východné Anglicko bolo vždy strediskom výroby piva, pretože to bolo veľmi dobré miesto na pestovanie jačmeňa na pevnine. Keď Rimania dobyli Britské ostrovy, zistilo sa, že miestne kmene varili pivo. Podľa Protza je toto pivo pravdepodobne vyrobené z obilnín, pretože chmeľ sa v Británii nepoužíval až do 15. storočia a jeho chuť bola obohatená o byliny a koreniny.

Všetci si môžete vydýchnuť: Pivo prežije jadrovú katastrofu!

Ak sa pred jadrovým výbuchom ukryjeme v chladničke, možno prežijeme ako hlavný hrdina seriálu Indiana Jones. Otázne je, či by v nej spolu s nami prežilo aj pivo.

Zdroj: BBC