Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Môžete si vydýchnuť: Pivo prežije jadrovú katastrofu!
Zdielať na

Môžete si vydýchnuť: Pivo prežije jadrovú katastrofu!

Pozrite si tiež archívne video o pive, ktoré podporuje imunitný systém.

Ak sa pred jadrovým výbuchom ukryjeme v chladničke, možno prežijeme ako hlavný hrdina seriálu Indiana Jones. Otázne je, či by v nej spolu s nami prežilo aj pivo.

Na prvý pohľad znie možno tento nápad šialene, ale ak sa zamyslíte nad hrozbami studenej vojny, niet divu, že sa táto otázka považovala svojho času za dôležitú. Nie je predsa zanedbateľné, čo by ľudstvo pilo v prípade jadrovej katastrofy.

Operácia Teapot prebiehala od februára do mája roku 1955 a zahŕňala celkom štrnásť cvičných jadrových výbuchov uskutočnených v nevadskej púšti. Z tých nás predovšetkým zaujíma neúspešný Apple-1, ktorého o pár mesiacov neskôr nasledoval Apple-2. Oficiálnym cieľom testu bolo

„testovanie účinku jadrových výbuchov na komerčne balených potravinách“.

Ak vás zaujímajú sprístupnené informácie vo forme pôvodnej zápisnice, nájdete ich na blogu historika Alexa Wellersteina.

Počas experimentu testovali pivo (fľaškové a v plechovkách) a rôzne nealkoholické nápoje, ktoré umiestnili do chladničiek, zakopali do zeme alebo nechali len tak voľne na zemi v rôznej vzdialenosti od epicentra výbuchu.

Výsledok:

Pivo obstálo v jadrových skúškach celkom dobre. Samozrejme, fyzické účinky výbuchu vydržali lepšie plechovkové pivá ako krehké fľaškové, ale prekvapivo obe výborne odolali rádioaktivite.

Zdraviu neškodlivé

Ani pivá nachádzajúce sa v tesnej blízkosti epicentra (300 metrov a menej) neobsahovali život ohrozujúcu koncentráciu rádioaktivity a názor lekárov bol, že v krajnom prípade, sa môžu bez problémov konzumovať a nie sú zdraviu škodlivé...

...len hnusné

Oveľa dôležitejšia otázka je - ako pivo, ktoré vydržalo jadrový výbuch vlastne chutí?

Máme pre vás smutnú správu: nie je veľmi chutné. Tí, ktorí ho testovali (žiaľ, presný zoznam vám poskytnúť nevieme), potvrdili, že pivu jadrový výbuch dodal miernu, za to celkom nepríjemnú pachuť, podobnú tej po záruke jeho trvanlivosti. Čím bližšie k epicentru výbuchu sa pivo nachádzalo, tým horšia bola táto pachuť. U tých najvzdialenejších (3 kilometre) ochutnávači žiadnu pachuť nespozorovali.

Z toho plynie ponaučenie, že pivo v prípade jadrovej katastrofy môže nahradiť pitnú vodu, ale je lepšie sa pripraviť, že nebude chutiť práve najlepšie.

Súvisiace články