Zo všetkých možných pocitov, ktoré môžu ovplyvniť našu fyzickú pohodu, je osamelosť jednou z tých najmenej pochopených aj klinicky uznávaných. Ukazuje sa ale, že samota na naše telo naozaj môže mať trvalé následky.

Vedci z Brain Dynamics Lab pri University of Chicago Pritzker School of Medicine preto začali pracovať na pilulkách, ktoré by mali boj s týmto emocionálnym rozpoložením uľahčiť. Ako by to malo fungovať?

Podľa bádateľky Stephanie Cacioppo je "osamelosť" zjednodušene povedané to, k čomu dochádza, keď nás určité chemické signály povzbudzujú k nadväzovaniu spoločenských kontaktov, ale naše hyperostražité mysle to vnímajú ako sociálne nebezpečenstvo.

Cacioppo a jej kolegovia sa preto zamerali na hormón zvaný pregnenolon, ktorý dokáže myseľ "upokojiť" a prehnané vnímanie potenciálnych rizík zmierniť. Cieľom teda nie je pocit osamelosti eliminovať, ale skôr zabrániť jeho škodlivým účinkom.

"Pokiaľ by sme dokázali úspešne zredukovať poplachový systém v mysliach osamelých jedincov, mohli by sme ich akosi znovupripojiť ešte predtým, než sa stiahnu do ústrania," uviedla Stephanie Cacioppo.

Dojem súnaležitosti vám, samozrejme, ľahko môžu poskytnúť napríklad rozličné voľnočasové aktivity. Existujú ale aj ľudia, ktorí osamelosti prepadli natoľko, že už ich to proste ničí - a práve tam by tieto pilulky mohli značne uľahčiť život.

Činkami proti depresii: Dá sa zdolať psychickú chorobu cvičením?

Aj doteraz sme vedeli, že pravidelné cvičenie má mnoho pozitívnych účinkov na naše psychické zdravie, ale nový výskum odhalil, že zdvíhaním činiek je možné vyhnúť sa aj depresii.

Zdroj: CNC