Za dva roky odstránili výskumníci a dobrovoľníci z kalifornskej morskej prírodnej rezervácie a jej pobrežia v Monterey Bay takmer 2,5 tony golfových loptičiek. Podľa výpočtov odborníkov do zálivu erodovalo asi 28 kilogramov mikroplastového materiálu.

Na problém upozornili študenti stredných škôl v Kalifornii. Na miesto bol pozvaný morský biológ Matthew Savoca zo Stanfordskej univerzity. Študenti počas potápania našli v zálive obrovské množstvo golfových loptičiek. Tie pochádzajú z pobrežných golfových ihrísk.

Od mája 2016 do polovice roka 2018 bolo v spodnej časti zálivu vylovených takmer 40 tisíc golfových loptičiek. Pri čistení pobrežných pláží bolo na Pebble Beach objavených ďalších približne 10 tisíc golfových loptičiek.

Vydavateľstvo Elsevier zverejnilo v spravodajskom portáli Marine Pollution Bulletin štúdiu o znečisťovaní mora, v ktorom odborníci odhadujú, že tento počet loptičiek váži dve a pol tony. Vedci na základe množstva stratených loptičiek z ihriska v Pebble Beach vypočítali, že ročne iba v tejto lokalite zmizne približne stotisíc loptičiek, ktoré znečisťujú okolité more a pozemky.

Zdroj: Wikimedia

​Taktiež skúmali stav vyzbieraných golfových loptičiek. Moderné golfové loptičky sú vyrobené z tvarovateľného polyuretánového elastoméru so syntetickou gumou vo vnútri. Výrobcovia tiež pridávajú oxid zinočnatý, akrylát zinku a peroxid benzénu na zvýšenie flexibility a trvanlivosti. Tieto látky sú pre morský život jedovaté.

Väčšina vylovených loptičiek boli málo používané. Našli medzi nimi ale aj zvetrané a porozbíjané kusy. Vedci vypočítali, že do mora z nich uniklo asi 28 kilogramov mikroplastu, ktorý znečisťuje životné prostredie.

Odborníci teraz s pomocou stredoškolských študentov pracujú na systéme, ktorý zabraňuje kontaminácii morských vôd golfovými loptičkami, uvádza vedecký spravodajský materiál Phys.org.

Po troch mesiacoch čistenia Tichého oceánu projekt Ocean Cleanup končí

Menej ako tri mesiace po štarte sa dočasne s čistením nahromadeného plastového odpadu v Tichom oceáne končí. Príčinou je poškodenie kolektora.

Zdroj: Phys.org