Menej ako tri mesiace po štarte sa dočasne s čistením nahromadeného plastového odpadu v Tichom oceáne končí. Príčinou je poškodenie kolektora.

Podľa včerajšieho vyhlásenia holandského hovorcu projektu The Ocean Cleanup sa z jedného konca zariadenia oddelila 18 metrová časť a preto je potrebné celé zariadenie odtiahnuť na breh, hneď ako to dovolia poveternostné podmienky. Príčinou technickej poruchy môže byť únava materiálu alebo nadmerné zaťaženie. Podľa hovorcu stojí zariadenie pevne na mieste a nepredstavuje hrozbu pre posádku sprievodného plavidla, ani pre životné prostredie alebo lodnú dopravu.

Zariadenie s názvom System 001 pozostáva zo 600-metrovej plastovej trubice plávajúcej na vodnej ploche a hrebeňa ponoreného v trojmetrovej hĺbke. Vyfiltrovaný odpad prepravujú na breh plavidlami. Zariadenie odtiahli začiatkom októbra zo San Francisca až k obrovskému ostrovu smetí nachádzajúceho sa medzi Kaliforniou a Havajskými ostrovmi. Je vzdialené 2000 míľ od kalifornských brehov a so zbieraním plávajúceho plastového odpadu začalo 17. októbra.

V polovici decembra sa zistilo, že zberač odpadu, ktorý vynašiel mladý Holanďan Boyan Slat, nefunguje. Problémom je, že zariadenie je schopné uchopiť odpad, ale neudrží ho. Hovorca uviedol, že systém sa vo vode pohybuje príliš pomaly, zatiaľ nevedia prečo.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Ocean Cleanup (@theoceancleanup),

Problém sa nevyskytol ani počas testovania alebo počítačovej simulácie. Aby mohol projekt The Ocean Cleanup fungovať, musí byť sa zariadenie na vode pohybovať rýchlejšie ako plastový odpad, ktorý musí zachytiť. Podľa predchádzajúcich odhadov konštruktérov môže čistiace zariadenie vyzbierať až 1,8 miliárd kusov plastu.

Začalo sa s upratovaním oceánov: Projekt mladého vynálezcu čistí tichomorskú skládku

Pred piatimi rokmi sa v hlave mladého Boyana Slata zrodila myšlienka čistenia oceánov. Dnes je jeho projekt spustený.