Čo je silnejšie u našich štvornohých priateľov – smútok za pánom, alebo pud sebazáchovy, rozumejte hlad? Zmienky o tom, ako sa váš domáci miláčik zachová po vašej smrti, ste už určite počuli. Ktorá teória je správna? Zistili sme to za vás.

​Na začiatok vás musíme upozorniť, že dnešný článok si nekladie servítku pred ústa. Nasledujúce fakty sú založené na výskume Eriky Englehaupt z National Geographic, ktorá na základe dvadsiatich prípadov opísaných vo vedeckých magazínoch a štúdie z roku 2015 založenej na 63 záznamoch prišla k jasnému záveru: vaše domáce zvieratko sa do vás po vašej smrti s najväčšou pravdepodobnosťou zahryzne. Kto sa ale bude okúňať dlhšie, psy alebo mačky? A koľko času zvyčajne uplynie, než sa v ich očiach stane z milovaného pána potrava?

Kto je horší, psy či mačky?

Aj mačky majú povesť jedenia svojich mŕtvych pánov, hoci väčšina prípadov, ktoré Englehaupt porovnala, sa týkali psov. Zdokumentované sú aj prípady, keď sa na zdevastovaní mŕtvoly podieľali aj vtáky a škrečky. O tom, že život jednoducho musí ísť ďalej svedčí aj prípad škrečka, ktorý si z kože, svalov a tuku mŕtveho pána vybudoval brloh.

Úloha mačky ako domáceho „čističa“ by sa dala vysvetliť tak, že mačky sa za potravou nehrnú tak rýchlo, ako psy. Journal of Forensic and Legal Medicine uviedol v roku 2010 záznam o prípade, kedy bola tvár mŕtvej chovateľky za noc zjedená jej psom, kým jej mačky si len pár krát odhryzli.

Zdroj: Flickr

​Ktoré časti sú na menu ako prvé?

To, kam sa do vás milované zvieratko zahryzne ako prvé, záleží od toho, ktoré časti tela sú najľahšie dostupné. Najčastejšie býva ako prvá zjedená tvár a časti, ktoré sa najľahšie oddelia, napríklad nos a pery. Najčastejšie býva ako prvá zjedená tvár a časti, ktoré sa najľahšie oddelia ako nos a pery. Až 73 percent prípadov, ktoré Englehaupt porovnala, spomínali chýbajúce časti tváre, pričom len 15 percent zahŕňalo torzo mŕtvoly. Samozrejme, čím dlhšie je váš pozostalý maznáčik sám, tým viac z vás bude po smrti chýbať. Forenzná antropologička Carolyn Rando, PhD pre BuzzFeed dodáva:

„Áno, vaše domáce zvieratko vás zje, keď umriete a pravdepodobne začne skôr, než si myslíte. Zvieratá majú tendenciu začať s krkom, tvárou a inými odhalenými časťami. Pokiaľ sú samé príliš dlho, časom zjedia aj váš zvyšok.“

V roku 2007 dvaja psi čau-čau a labrador prežili na mŕtvole svojho pána celý mesiac a zanechali z nej len kúsky kostí a vrchnú časť lebky.

Zdroj: Flickr

​​Istotne zviera najprv smúti?

Skoro pri štvrtine porovnaných prípadov sa zvieracia hostina začala do menej než 24-hodín, a to aj v prípade, že zviera malo dostupnú svoju potravu. Aby sme ale neboli k zvieratám neféroví, forenzný vyšetrovateľ Markus Rothschild v prípade z roku 1997 vysvetľuje, že všetko sa pravdepodobne začína dobrým úmyslom:

„Jedným z možných vysvetlení takéhoto správania je, že zviera sa bezvedomému pánovi snaží pomôcť a to najprv lízaním a postrkovaním. Keď to nevedie k žiadnemu výsledku, správanie zvieraťa sa stane nástojčivejším a v stave paniky môže viesť k uhryznutiu.“

Pokiaľ máte psa, viete, aký účinok má na neho vôňa čerstvého mäsa. Pes ho okamžite uprednostní pred psím žrádlom a tento silný pud veľmi rýchle nahradí smútok. Niektoré psy nepočkajú vôbec, kým umriete - Rando pre BuzzFeed opísala prípad z roku 1994, keď írsky seter začal hrýzť tvár svojej majiteľky, keď sa opila do bezvedomia. Žena neskôr umrela, pes ale nečakal ani jeden deň a začal jesť do šestnástich hodín odkedy bola žena posledný krát videná zaživa.

Zdroj: Flickr

​​Stále neverím, že by bol môj miláčik takého niečoho schopný...

Výskumy jasne dokazujú, že veľkosť lásky, ktorú vám váš domáci miláčik za života preukazuje, nemá žiaden vplyv na jeho činy po vašej smrti. Zvierací inštinkt v tomto prípade jednoznačne vyhráva nad zvieracími citmi. Nech už tie pre zvieratá znamenajú čokoľvek.

Majú psy šiesty zmysel? Ak ich milujete, toto si musíte prečítať

Jeden by si myslel, že človek je najdokonalejší tvor na našej planéte. Veď pomocou rozmýšľania a inteligencie dokážeme skutočne fantastické veci a naša schopnosť riešiť problémy nás robí mimoriadnymi.