Vonkajšie planéty slnečnej sústavy majú mesiacov oveľa viac než Zem, okolo ktorej obieha len jeden mesiac s veľkým M. Astronómovia teraz náhodou objavili 12 nových mesiacov okolo Jupitera.

​Naša planéta Zem má len jeden prirodzený mesiac s veľkým M. Vonkajšie planéty slnečnej sústavy majú mesiacov oveľa viac. Počet tých, ktoré krúžia okolo planéty Jupiter, sa teraz rozrástol na 79. Dvanásť nových mesiacov objavili astronómovia úplne náhodou - pri pátraní po tajomnej planéte ďaleko za dráhou Pluta. Deväť z dvanástich nových mesiacov sa označuje ako retrográdnych, pretože okolo Jupitera obiehajú v opačnom smere, než akým sa planéta otáča (pokiaľ je smer rovnaký, označujú sa ako prográdne).

​Mesiac ohrozený zrážkou

Všetky objavené mesiace sú zrejme pozostatkom ďaleko väčších mesiacov, ktoré sa v minulosti rozpadli pri kolíziách s asteroidmi. Zaujímavým prírastkom je najmä mesiac s názvom Valetudo, ktorý kríži dráhu retrográdnych mesiacov a budúcnosti by sa s nimi mohol zraziť. Väčšina mesiacov Jupitera má priemer len niekoľko kilometrov. Štyri najväčšie sa označujú ako Galileove mesiace a dajú sa vidieť už menším ďalekohľadom.

Jupiter vyrástol: Ako sa to stalo?

Jupiter je najväčšou planétou slnečnej sústavy. Vedci odhalili, že rástol "do krásy" v niekoľkých fázach. Ako sa to stalo?

Zdroj: CNC