Jupiter je najväčšou planétou slnečnej sústavy. Vedci odhalili, že rástol "do krásy" v niekoľkých fázach. Ako sa to stalo?

Rast najväčšej planéty slnečnej sústavy Jupiteru mal niekoľko fáz a počas každej z nich sa zväčšoval vďaka inému typu materiálu. Švajčiarski vedci zistili, že asi jeden milión rokov vznikalo jadro Jupiteru postupným zhlukovaním asi centimetrových kamienkov. Na ne sa potom počas ďalších dvoch miliónov rokov nabaľovali takzvané planetesimály - kamenné alebo ľadové telesá s veľkosťou jednotiek kilometrov, z ktorých vznikala slnečná sústava.

Jupiter má veľkosť 300 Zemí

Teplo, ktoré sa pritom uvoľnovalo, ohrievalo atmosféru mladého Jupiteru a bránilo jeho ochladzovaniu. Vznikajúce jadro tak nasávalo plyn zo svojho okolia pomalšie a nárast hmotnosti trval dlhšie. PO troch miliónoch rokov dosiahol Jupiter veľkosť asi 50 Zemí. Potom nastala posledná fáza rastu, počas ktorej pokračovalo nasávanie plynu až do doby, kedy planéta dosiahla svoju súčasnú hmotnosť 300 Zemí.

Vesmírna záhada: Astronómovia pátrajú, odkiaľ pochádza medzihviezdny návštevník 'Oumuamua

'Oumuamua od svojho objavu dráždi vedcov a vyvoláva veľa otázok. Jednou z nich je aj tá, odkiaľ vlastne pochádza. Odborníci teraz vytipovali niekoľko hviezdnych systémov, ktoré by mohli byť jeho domovom.

Zdroj: CNC