Na Antarktíde sa od Larsenovho šelfového ľadovca oddelila ľadová kryha, ktorá má neuveriteľný geometrický tvar. Plávajúci kváder vyzerá, akoby ho niekto úmyselne vyrezal obrovskou motorovou pílou.

Hoci vedci už v minulosti zaznamenali niekoľko podobných prípadov, aj tak ide o pomerne výnimočný úkaz. Ide o ľadovú tabuľu, ktorá sa od bežných ľadových kier líši predovšetkým plochým povrchom, zvislými hranami a v niektorých prípadoch aj masívnymi rozmermi. Najväčšie tabuľové ľadovce môžu na diaľku dosahovať až stovky kilometrov a zasahovať stovky metrov pod hladinu.

Odborníci z NASA zbadali plávajúci kváder 16. októbra počas monitorovania oblasti v rámci programu IceBridge. Ide o vedeckú misiu, ktorej cieľom je sledovať polárne oblasti z hľadiska dopadov globálnych klimatických zmien.

Tabuľový ľadovec očami vedcov

Tabuľové ľadovce vznikajú odtrhnutím masy ľadu zo šelfového ľadovca. V tomto konkrétnom prípade sa kváder oddelil od štvrtého najväčšieho šelfu, označovaného ako Larsen C, ktorého celková plocha je 44 200 kilometrov štvorcových. Z hladkých hrán a zachovalého stavu, na ktorom sa ešte podpísali vlny a vietor, sa dá súdiť, že sa odtrhol len nedávno.

Zdroj: Imgur

​​Kelly Brunt z University od Maryland prirovnala utrhnutie kusu ľadovca k odlomeniu dlhého nechtu. Prudkosť celého procesu je príčinou ostrých hrán a zdanlivo dokonalých geometrických tvarov, ktoré sa dajú na objekte pozorovať.

Ľadovec v tvare kvádra ešte neodmerali, ale jeho dĺžka sa odhaduje na 1,6 kilometra. Je neporovnateľne menší než gigantický ľadovec A68, ktorý sa v roku 2017 taktiež oddelil od Larsenovho šelfového ľadovca. Jeho plocha bola 5800 kilometrov štvorcových.

Z antarktického ľadovca vychádzajú strašidelné zvuky: Zatiaľ sa nevie, čo presne ich spôsobuje

Strašidelné zvuky odhaľujú, koľko procesov mení ľadovú Antarktídu. Dokumentujú tiež klimatické zmeny v tejto vzdialenej oblasti. Prípadné rozpustenie ľadovca by mohlo mať celosvetové následky.

Zdroj: CNC