Držiteľ 26-tich titulov v Guinessovej knihe rekordov sa potápa do 35-metrovej hĺbky pod ľadom, kde vám síce zamrzne rohovka, ale otvoria sa oči.

Čo priviedlo 59-ročného Holanďana Wima Hofa k vystavovaniu svojho tela extrémne nízkym teplotám, v čom spočíva jeho učenie a ako sa aj z vás môže stať super človek?

K objaveniu vnútornej sily priviedla Wima životná tragédia, ktorou bola samovražda manželky Olaye, ktorá trpela depresiami. Otec štyroch detí cítil vtedy smútok aj bezmocnosť zároveň, že svojej milovanej žene nedokázal pomôcť.

„Smútok je veľký spúšťač. Svoj vnútorný pokoj nachádzam v dychových cvičeniach a v plávaní v ľadovej vode. Chlad je nemilosrdný, ale spravodlivý.“

Dnes má jeho metóda potenciál liečiť symptómy spojené s vážnymi ochoreniami ako skleróza multiplex, artritída, cukrovka, klinická depresia, pocit úzkosti, poruchy osobnosti či rakovina.

Zdroj: Twitter

​Metóda Wim Hof

Podľa Wimovej internetovej stránky je jeho metóda založená na troch pilieroch:

  • terapii chladom
  • dýchacích technikách
  • vytrvalosti

Okrem online tréningov si na Wimovej stránke môžete rezervovať osobný tréning, ktorý sa často organizuje v zasnežených kopcoch susedného Poľska. Skupina študentov praktikuje najprv dýchacie cvičenia pod dozorom Wima ležiac na zemi v chladnej miestnosti, neskôr sa bosí premiestnia na snehom pokrytú lúku len v trenkách. Zavŕšenie tréningu spočíva vo výstupe na horu Snežka opäť len v trenírkach, topánky vám ale Wim veľkoryso ponechá – luxus, ktorý sebe pri vyše päť hodinovom výstupe na Mount Everest odoprel.

Zážitky študentov počas dychových cvičení sú rôzne, od nekontrolovateľného plaču po pocity eufórie a šťastia. Wim v dokumente pre Vice vysvetľuje, že vystavenie tela jeho metóde siaha za hranice fyziológie a prináša na povrch pocity skryté hlboko vo vnútri.

„Nepotrebujeme psychoterapiu. Kašľať na ňu.“

Podľa Wima, študenti cez jeho cvičenie a otužovanie dosiahnu kontrolu nad svojím telom a následné prepojenie tela a mysle dáva silu očistiť oboje. Wim zavrhuje vyhováranie sa na svet, vieru, osud alebo samotný život.

„Kašľať na vieru, osud a to všetko. Teraz sa naučíme ako ovládať vlastné šťastie, zdravie a silu. Táto technika nie je ani filozofická, ani sektárska. Je to čistá chémia.“
Zdroj: Twitter

​​Vedecké výskumy

Prvý kontakt s Wimovým tréningom a sľúbené výsledky môžu znieť ako výroky klamára a šarlatána. Wim je však nadšeným prívržencom vedy a svoje telo rád vedcom poskytuje na rôzne experimenty.

Medzi ťažko uveriteľné rekordy Wima Hofa patrí takmer dvojhodinové sedenie v ľade bez toho, aby mu klesla teplota stredu tela, zabehnutie maratónu v púšti bez pitia vody a prelomový vedecký pokus z roku 2011, keď silou vôle zdolal bakteriálnu infekciu.

U normálnych ľudí infekcia endotoxínom vyvolá silnú imunitnú reakciu sprevádzanú horúčkami, zimnicou a bolesťami hlavy. Nie ale u Wima, ktorý silou vôle dokázal zvýšiť sekréciu adrenalínu v krvi a baktérií odolať. Tento pokus bol prevratom v štúdiu o nervovom a imunitnom systéme, ktorého ovplyvnenie vôľou bolo považované za absolútne nemožné.

Aby sa predišlo dohadom o tom že Wim sa „super človekom“ už narodil, vycvičil v Poľsku dvanásť ľudí, na ktorých vedci pokus zopakovali. Všetci v skúške obstáli.

Zdroj: Twitter

​Posolstvo

Mnohé východné filozofie sa zaoberajú prepojením mysle a tela už tisícročia, tradícia, ktorá sa z našich západných kultúr vytráca. Wim Hof ukazuje ľuďom cestu, ako získať späť kontrolu nad svojím telom, mysľou a životom, keďže všetky tri sú podľa neho úzko prepojené. Takáto sila je najviac potrebná pre ľudí trpiacich duševnými poruchami a vážnymi ochoreniami, keď strácajú všetku nádej na uzdravenie a zmenu.

Samotný Wim sa smrti nebojí.

„Nebojím sa smrti. Bojím sa len nežiť naplno. Pokiaľ žijem naplno, smrť sa ma netýka. Žijem.“

V jeho učení zohráva okrem prežitia veľkú úlohu láska, ktorá vychádza zo šťastia, sily a zdravia človeka, ku ktorým Wim ukazuje cestu.

Sfalšoval vstup na parížsky týždeň módy: Prezentoval sa s úplne neznámou značkou

Získať vstup na parížsky týždeň módy je snom mnohých začínajúcich návrhárov rovnako ako aj módnych kritikov a sociálnych influencerov. Angličan Oobah Butler sa rozhodol sfalšovať svoj vstup na toto prestížne podujatie požičaním si identity neexistujúceho návrhára. ​Oobah pôsobí ako nezávislý prispievateľ medzinárodných magazínov a internetových portálov a jeho popularita neustále rastie.

Zdroj: Iceman