Len v Anglicku sa počas uplynulých 10 rokov stalo vegánom odhadom 542 000 ľudí. Pretože Briti sa považujú za veľkých milovníkov zvierat, dalo sa očakávať, že na tento fenomén zareagujú aj výrobcovia kŕmiv. A skutočne - ponuka vegetariánskych a vegánskych jedál pre psov sa značne rozšírila. Je to ale dobre?

Psy na rozdiel od mačiek teoreticky môžu žiť na rastlinnej potrave, ale to samo o sebe ešte rozhodne neznamená, že by aj mali - hoci niektoré výskumy ukázali, že od čias svojej domestikácie sa dokázali celkom dobre prispôsobiť aj v tomto ohľade (napríklad vďaka zvýšenej tvorbe enzýmu amyláza trávia škrob päťkrát lepšie než vlci).

Jeden z najväčších háčikov spočíva v tom, že takéto krmivo rozhodne nemusí obsahovať všetky potrebné živiny. Tak napríklad nedávna americká štúdia odhalila, že v USA sa za vyhovujúce nedá označiť až 25 percent produktov. Nedostatočne informovaný človek má teda pomerne vysokú šancu, že vyberie zle.

Domáca vegetariánska strava je ešte o poznanie riskantnejšia. Výskum 86 psov v Európe ukázal, že viac než polovica takto živených zvierat trpí nedostatkom bielkovín, esenciálnych aminokyselín, vápnika, zinku a vitamínov D a B12.

Čo sa týka vegánskeho jedálnička, ten je z pochopiteľných dôvodov problematickejší než ten vegetariánsky.

"Navyše je tu skutočnosť, že žuvanie kostí, surovej kože či mäsa môže byť pre psov nesmierne relaxačným a upokojujúcim zážitkom,"

poznamenala Wanda McCormick z Anglia Ruskin University.

Pokiaľ už teda svojmu štvornohému miláčikovi nechcete dávať mäso, uistite sa aspoň o tom, že mu kupujete naozaj kvalitné krmivo s dostatkom základných živín.

A je to tu! Prichádza prvá vegetariánska slanina

Je tu zdravá náhrada slaniny, s jednoduchým receptom a chuťou na nerozoznanie od skutočnej.

Zdroj: CNC