Extrémna rybačka: Indonézsky tínedžer sa plavil 49 dní na otvorenom mori v rybárskej chatrči

Až 49 dní strávil na otvorenom mori 19-ročný indonézsky rybár, väčšinu času bez jedla a vody. Kým ho zachránili, stretol počas svojej nedobrovoľnej plavby 10 lodí, ktoré si ho nevšimli.

​Aldi Novel Adilang mal šťastie, že je vďaka svojej extrémnej práci na otvorené more zvyknutý. Živí sa špeciálnym spôsobom rybolovu zvaným rompong.

Zdroj: Twitter

​Tento systém spočíva v tom, že vo vzdialenosti viac ako 100 kilometrov od pobrežia sa na dno pripoja siete veľkými kotvami a bójami, ktorých časť je pripevnená na plti s drevenou chatrčou. V takej žil aj mladík, ktorého prácou bolo v noci zažínať silné svetlá, ktoré do pascí prilákali ryby. Rybárska spoločnosť posiela k plti raz týždenne loď, ktorá vytiahne ryby zo sietí a prinesie rybárovi potraviny, vodu a palivo do generátora.

Zdroj: KIRI / Osaka

​​Koncom leta silná búrka pretrhla laná plte a Adilanga uniesli vlny. Mladík mal zásoby jedla a vody len na pár dní. Potom, čo ich vyčerpal, prežil len s rybárskym vybavením, ktoré mal a ulovené ryby si piekol na dreve z chatrče. Pil vodu, ktorú filtroval cez svoj odev, aby sa zbavil aspoň časti obsahu soli.

Zdroj: KIRI / Osaka

​​Chlapec časom, napriek svojej odolnosti, prepadol panike a miestami sa dokonca pohrával s myšlienkou na samovraždu. Na jeho psychickom stave sa určite podpísal aj fakt, že okolo neho sa preplavila desiatka lodí, ktoré si ho nevšimli. Ani tá, ktorá ho nakoniec zachránila. Tej ale dokázal vyslať signál SOS pomocou vysielačky v chatrči.

Aldi Novel Adilang vpravo Aldi Novel Adilang vpravo Zdroj: KIRI / Osaka

​​Dlhá cesta tým pre neho neskončila. Mladík sa loďou doplavil najprv do Japonska a odtiaľ letecky domov.

Práca pre ozajstných chlapov: Lov krabov v Beringovom mori

Medzi najťažšie práce na svete patrí určite rybolov. Ešte náročnejší a nebezpečnejší je lov krabov v Beringovom mori, medzi Sibírou a Aljaškou. Pracovný deň trvá dvadsať hodín, počas ktorých ste v treskúcej zime bičovaní obrovskými vlnami. Iba málokto tieto nepriaznivé podmienky vydrží. Hlavne, ak človek nevie, koľko dní musí na mori ešte ostať.