Planéty slnečnej sústavy majú spolu 175 mesiacov. Tiež planéty u cudzích hviezd budú mať mesiace. Astronómovia ich zatiaľ nenašli, ale sú možno už dosť blízko.

​​Niektoré exomesiace môžu byť podobné Zemi - s prijateľnou atmosférou a vodou. Pre inšpiráciu nemusíme chodiť ďaleko, na povrchu hypotetického mesiaca Pandora sa odohráva film Avatar. Podľa astronómov hostí viac než 6 percent hviezd podobných Slnku obriu planétu v obývateľnej oblasti. U hviezd nepatrne menších je to dokonca 11 percent.

Obrí plynný svet podobný Neptúnu alebo Jupiteru nebude samozrejme vhodný pre život, ale prípadný mesiac u tejto planéty už áno. Potenciálne obývateľných mesiacov môže byť vo vesmíre aj viac než potenciálne obývateľných planét. Možno, že mimozemský život nakoniec nebude na druhej Zemi, ale na Pandore...

Ako plodiť deti na Marse? Kľúčom k úspechu by mohli byť úpravy našej DNA

V súvislosti s ambicióznymi plánmi kolonizácie Marsu sa často rieši aj otázka, či by sme sa na ňom vôbec mohli rozmnožovať. Podľa novej štúdie urobenej odborníkmi z University of Information Technology and Management je to v podstate nemožné, jedine, že by sme... pozmenili svoju DNA.

Zdroj: CNC