V súvislosti s ambicióznymi plánmi kolonizácie Marsu sa často rieši aj otázka, či by sme sa na ňom vôbec mohli rozmnožovať. Podľa novej štúdie urobenej odborníkmi z University of Information Technology and Management je to v podstate nemožné, jedine, že by sme... pozmenili svoju DNA.

Okrem radiácie predstavuje veľký problém aj mikrogravitácia. Tá okrem iného dokáže spôsobiť úbytok kostnej hmoty a ovplyvniť hladiny tekutín v očiach a miechach astronautov, čo vedie k strate zraku.

Pokiaľ k tomu pridáme ešte ďalšie "lahôdky" spojené s pobytom vo vesmíre - imunosupresiu, zmeny nervového systému, stratu sluchu atď. - reprodukciu v podmienkach panujúcich na Červenej planéte je prakticky nemožné si vôbec predstaviť.

Čo by teda dvaja hypotetickí kolonisti rozdielneho pohlavia museli urobiť v prípade, že by si chceli založiť rodinu? Vedci navrhujú využiť techniku CRISPR a modifikovať DNA tak, aby vznikol viac-menej nový typ človeka.

Netreba asi dodávať, že k niečomu takému je ešte dlhá cesta. Momentálne nevieme napríklad ani to, aký vplyv má mikrogravitácia na produkciu mužských a ženských gamiet - nehovoriac o procesoch tehotenstva a pôrodu.

Plodenie detí mimo našej planéty skrátka predstavuje úplne neprebádanú kapitolu. Samozrejme, teoreticky sa to dá vyskúšať (napríklad na vesmírnej stanici), avšak také experimentovanie by nepochybne pre mnohých z nás nebolo akceptované z etického hľadiska.

Mars a pivo: Na červenej planéte by sa mohlo dobre dariť chmeľu

Rastlina kľúčová pre výrobu piva sa možno dá vypestovať aj na Marse. Zistili to študenti vysokej školy Villanova University v Pensylvánii, ktorí počas uplynulého semestra v kurze astrobiológie pestovali niekoľko plodín vrátane chmeľu v podmienkach kopírujúcich tie na červenej planéte.

Zdroj: CNC