Dvanásť škótskych národných pokladov: Čo robí túto krajinu takou úchvatnou?

Škótsko je krajinou s melancholickým počasím, krajinou divokých hôr a vresovísk, cez ktoré sa nesú tóny škótskych gájd vydávané gajdošmi v kiltoch. V malebných puboch vetrom ošľahaní muži posedávajú nad pohármi škótskej whisky. Škótska kultúra ďaleko presahuje hranice svojej domoviny. Škótsko dalo svetu golf, v jeho hlavnom meste vznikol prvý diel fantasy románu J. K. Rowling Harry Potter aj kultová generačná výpoveď Irvina Welsha Trainspotting. To vôbec nie je zlé na 5-miliónový národ.

1. Škótska whisky

Zdroj: Shutterstock
​"Z rozkazu kráľa osem bollov jačmeňa pátrovi Johnovi Corovi na výrobu aqua vitae"

- takto znie historicky prvý dochovaný písomný doklad o whisky z roku 1494. Nachádza sa v účtovnej knihe škótskych kráľov (boll je stará škótska objemová miera). Škótska whisky je vo svojej domovine národným pokladom. Aj napriek tomu asi tri štvrtiny - z viac ako stovky škótskych páleníc - nie sú v rukách Škótov. Najviac páleníc spadá pod veľké nápojárske koncerny pochádzajúce z Japonska, Francúzska alebo Anglicka. Najväčším hráčom na trhu, ktorý má stále korene v Škótsku, je značka William Grant & Sons. Rodinná firma vlastní napríklad svetoznámu pálenicu Glenfiddich z Dufftownu, ktorých jednosladové whisky získali najviac ocenení na popredných svetových súťažiach.

2. Škótske gajdy

Zdroj: Profimedia

Zvuk gájd je často spájaný práve so Škótskom, pritom gajdám podobné nástroje poznali už v Egypte alebo v starom Grécku. V Európe sa začali šíriť v 12. storočí. Avšak zatiaľ čo všade inde na ne hrali ľudia na okraji spoločnosti, v Škótsku gajdy slúžili ako nástroj, ktorý podnecoval bojovníkov do bitky a ktorým boli oplakávaní mŕtvi bojovníci. O bitke pri Pinkie neďaleko Edinburghu v roku 1549 je zaznamenané, že "zatiaľ čo sa Francúzi pripravovali na bitku, divokí Škóti sa do zbrane zvolávali zvukom gájd". O necelé štyri storočia neskôr sa zvuk gájd niesol po pláži Sword počas vylodenia v Normandii. Bill Milli, gajdoš 1. brigády špeciálnych síl, hral svojim spolubojovníkom The Road to the Isles a ďalšie škótske ľudovky, zatiaľ čo okolo lietali guľky nemeckých sniperov. Historický rozdiel v spoločenskom statuse škótskych gajdošov oproti ich kolegom je tak viac než zreteľný.

3. Škótsky kilt

Zdroj: Profimedia

Mužská skladacia sukňa alebo škótsky kilt v dnešnej podobe vznikol z prepásaného škótskeho plédu. Čo si pod tým predstaviť? Takzvaný veľký pléd, predchodca kiltu, bol pruh látky o dĺžke asi 6 až 8 metrov, ktorý bolo nutné pred každým obliekaním nariasiť na zemi. Potom si naň dotyčný ľahol a prepásal si ho okolo tela. V polovici 19. storočia došlo k oddeleniu spodnej časti plédu od tej vrchnej a zároveň k spojeniu spodných dielov. Kilt bol na svete. Škótskym symbolom sa ale stal až neskôr, v čase, kedy ho jeho hlavný užívatelia - škótski horali - opustili v prospech lacnejších a praktickejších nohavíc. Kiltu sa potom zmocnili vyššie spoločenské vrstvy, ktoré v ňom našli romantiku autentickej národnej minulosti.

4. Golfové ihrisko Old Course v St. Andrews

Zdroj: Facebook

Pôvod hry džentlmenov, ako golf niektorí nazývajú, je zahalený tajomstvom. O vzniku moderného golfu ale máme jasno. Prvá písomná zmienka o ňom pochádza z roku 1457. Pre golf to ale nie je zmienka úplne priaznivá, škótsky kráľ James II. ho v tomto roku zakázal, údajne preto, že sa mu mladíci venovali ako nežiadúcej kratochvíli pri výučbe streľby lukom. Zákaz vydržal necelé polstoročie, do roku 1502, kedy ho opäť povolil kráľ James IV., sám neskôr vášnivý golfista. Golfové ihrisko Old Course v St. Andrews je považované za kolísku golfu, miesto, kde sa tejto hre holdovalo už na začiatku 15. storočia, ešte pred spomínaným zákazom. Old Course sa nezmazateľne zapísal do histórie golfu. Stálo nielen pri zrode golfu, ale definovalo aj základnú podobu golfového ihriska s 18 jamkami, a to v roku 1764, kedy jeho členovia rozhodli o znížení počtu jamiek z 22 práve na 18. St. Andrews je odvtedy cieľom golfových pútnikov z celého sveta. Zbiera tiež ocenenia na odborných súťažiach. V tom je na tom rovnako ako Glenfiddich so škótskou whisky, ktorá neodmysliteľne patrí k atmosfére golfových klubov v Škótsku.

5. Sean Connery

Zdroj: Facebook

Sean Connery sa narodil v roku 1930 v Edinburghu, dnes žije trvalo v USA. Do filmových dejín sa nezmazateľne zapísal svojou úlohou Jamesa Bonda, stal sa prvou tvárou Agenta 007 s povolením zabíjať. Účinkoval celkovo v siedmich bondovkách (jedna z nich, Nikdy nehovor nikdy, je považovaná za neoficiálnu). V roku 2000 bol povýšený kráľovnou Alžbetou II. do šľachtického stavu. Okrem titulu Sir sa môže honosiť ešte neoficiálnym titulom Najväčší žijúci Škót a oficiálnym titulom Najsexi muž (Sexiest Man Alive). Posledný spomínaný titul mu udelil časopis People v roku 1989, keď Connerymu ťahalo na šesťdesiatku. V posledných rokoch sa aktívne angažoval vo veci škótskej nezávislosti.

6. Irvine Welsh a kultový Trainspotting

Zdroj: ČSFD

​Kto dospieval v 90. rokoch, musel zákonite vidieť kultový film režiséra Dannyho Boyla. Príbeh o jednej stratenej generácii, ktorá proti establishmentu bojuje zmesou čierneho humoru a tvrdých drog, sa odohráva v kulisách škótskeho Edinburghu. Za námet poslúžil román škótskeho autora Irvina Welsha, ktorý si sám prešiel v 70. rokoch punkovou scénou so všetkými jej benefitmi, tvrdé drog nevynímajúc. Jedna z najzásadnejších generačných výpovedí sa tento rok dočkala veľmi kvalitného pokračovania.

7. Celtic proti Rangers

Zdroj: Facebook

​Hovorí sa im Old Firm - dvojica legendárnych futbalových klubov z mesta Glasgow. Ich rivalita je povestná a ďaleko presahuje športový rámec. Medzi fanúšikmi Celtic a Rangers nie je deliaca čiara, stojí tam hrubý múr. Stena medzi katolíkmi a protestantmi, republikánmi a zástancami monarchie, socialistami a konzervatívcami. Prvé stretnutie medzi týmito klubmi sa odohralo v roku 1888 (áno, pred 129 rokmi) a skončilo sa 5:2 pre Celtic. Odvtedy pozbierala Old Firm 102 škótskych pohárov a 43 škótskych ligových pohárov. Nechýbalo ale málo a fenomén škótskeho futbalu skončil v zabudnutí dejín. Rangers v roku 2012 zbankrotovali. Obnovený klub odohral sezónu 2012-2013 v tretej divízii a späť na výslnie sa vracia dodnes. V poslednom ročníku najvyššej škótskej ligy skončil tretí, čo je najlepšie umiestnenie od pádu na dno.

8. Isle of Skye

Zdroj: YouTube

Ostrov Skye je považovaný za výkladnú skriňu Škótska. Všetko, čo nájdete v Highlands, nájdete aj tu. Len to bude zhustené na veľmi malej ploche cestovateľom na dosah ruky. Na ostrove sa nachádzajú starobylé hrady, zvlnenú nehostinnú krajinu tu a tam pretínajú kamenné múriky, medzi nimi sa pasú stáda všadeprítomné ovce. Všetko korunuje melancholické sychravé počasie, tak typické pre tento kúr Britských ostrovov. Krajinou zasľúbenou je Isle od Skye pre všetkých, ktorí milujú horskú turistiku. Na internetových fórach venovaných horám je táto destinácia vrelo odporúčaná. Na ostrove sa nachádza najobtiažnejšia horská túra v celej Británii, prechod pohoria Cuillin. Ikonický je tiež sedemdenný klasický trek Skye Trail, ktorý cestovateľov zavedie na tie najkrajšie miesta na ostrove.

9. Harry Potter je z Edinburghu

Zdroj: Wikia.com

Nástupište deväť a trištvrte sa nachádza na londýnskom King's Cross, ďaleko od Škótska. Príbeh, ktorý sa odohral po tom, čo Harry Potter na tomto nástupišti sadol do Bradavického expresu, každoročne dopravujúceho mladých kúzelníckych študentov do Školy čarov a kúziel, ale v Škótsku vznikol. Kaviareň The Elephant House Café v Edinburghu patrí medzi pútnické miesta všetkých fanúšikov, ktorí si tam nad šálkou espressa predstavujú spisovateľku J. K. Rowling sklonenú nad manuskriptom prvého románu Harry Potter a kameň mudrcov. Posledný, siedmy diel Harry Potter a Dary smrti, autorka symbolicky dokončila v hotelovej izbe renomovaného edinburghského hotela Barmoral.

10. Škótske hrady

Zdroj: Wikipedia/Dunnottar

Tajomné hrady a zámky patria ku Škótsku rovnako neodmysliteľne ako sychravé počasie. Nájdete tu najmonumentálnejšie skvosty britskej architektúry. Okrem spomínaného Edinburghského hradu stojí za zmienku napríklad hrad Dunnottar, ktorý s tým v Edinburghu spája história škótskych korunovačných klenotov. Tie boli pôvodne uložené práve na Dunnottare. Dnes je z neho už ale len zrúcanina. Vďaka polohe na vysokej skale nad morom ale pôsobí veľmi impozantne. Jedna z kľúčových pevností Škótska sa zase nachádza v meste Stirling. Zakladatelia ju nechali vybudovať na vulkanickej vyvreline. Z troch strán je obklopená strmými útesmi - to sa stalo výzvou ako pre škótskych, tak pre anglických vojvodcov. Obliehaná bola celkovo osemkrát.

Keď už sa ocitnete v Stirlingu, nemôžete vynechať trinásť kilometrov vzdialený hrad Doune. Hlavne pokiaľ ste vyrastali na filmoch kultovej britskej komediálnej skupiny Monty Python. V tom prípade ho totiž poznáte ako svoje topánky. Objavil sa totiž v paródii na legendu kráľa Artuša Monty Python and the Holy Grail a to dokonca vo viacerých roliach. Hovorí sa, že tvorcovia tohto legendárneho snímku na poslednú chvíľu prišli o povolenie nakrúcať na vytipovaných škótskych hradoch a jediné, čo im zostalo, bola dohoda s Lordom Moray, pánom hradu Doune. Všetky filmové hrady (uvádza sa, že až na dve výnimky) predstavuje hrad Doune. Vrátane toho, ktorý mal byť dobytí klamstvom pomocou obrieho Trójskeho zajaca.

12. Loch Ness a jeho príšera

Zdroj: Wikipedia/Loch Ness

Lochnesská príšera je zrejme najčastejšie skúmaným druhom záhadného tvora na svete. Žije v druhom najväčšom jazere v Škótsku, v jazere Loch Ness, ktoré sa nachádza v ľadovcovo-tektonickej doline Great Glen. Miestni príšeru prezývajú Nessie alebo Ness, vyslúžila si dokonca aj vedecké označenie Nessiteras rhombopteryx. Autorom tohto počinu je Sir Peter Scott, ktorý Nessie údajne pomenoval preto, aby ju včlenil do britskej fauny a tým jej zaistil ochranu. Mýtické, nepomenované a nedefinované zviera nie je totiž možné vo Veľkej Británii chrániť zákonom. Vedci podnikli za posledných 50 rokov mnoho pokusov o zachytenie jej stopy, do akcie boli povolané sonary, ktoré prehľadali celý povrch dna jazera. Japonská expedícia prehľadávala vody jazera dokonca za pomoci miniponorky a tím televízie BBC monitoroval jazero celé dva roky. Nessie ale stále úspešne uniká publicite.

12. Statočné srdce

Zdroj: ČSFD

​Americký historický film s Melom Gibsonom za aj pred kamerou je inšpirovaný historickou postavou škótskeho statkára Williama Wallace. ten sa postavil na čelo škótskych povstalcov a 11. septembra 1297 v bitke pri Stirlingu odvážne vzdoroval presile Angličanov. S početne slabšou a horšie vyzbrojenou armádou donútil Angličanov k ústupu. O rok neskôr v bitke pri Falkirku už toľko šťastia nemal, Angličania ho porazili. Po bitke sa vzdal titulu "Ochranca Škótska" a odcestoval na kontinent. V roku 1305 ho Angličania v Londýne popravili. William Wallace je vedľa Roberta Bruce, ktorý o 17 rokov neskôr Angličanov dokázal poraziť pri Bannockburne, považovaný za najväčšieho škótskeho hrdinu. Niet divu, celé dejiny Škótska sú totiž silne ovplyvnené vzťahmi so silnejším južným susedom. A fakt, že debaty o nezávislosti nie sú mŕtve, dokazuje aj posledné referendum z roku 2014, v ktorom sa skoro 45 percent Škótov vyjadrilo za odchod zo Spojeného kráľovstva.

Divoké a vzdorujúce Škótsko: Sedem miest, ktoré musíte vidieť

Škótsko je krajinou s melancholickým počasím, krajinou divokých hôr a vresovísk, cez ktoré sa nesú tóny škótskych gájd vydávané gajdošmi v kiltoch. V malebných puboch vetrom ošľahaní muži posedávajú nad pohármi škótskej whisky. Je to krajina rozlohou i počtom obyvateľov malá, charizmu má ale obrovskú a ročne láka milióny turistov na svoju prírodu a pamiatky.

Zdroj: CNC