Divoké a vzdorujúce Škótsko: Sedem miest, ktoré musíte vidieť

Škótsko je krajinou s melancholickým počasím, krajinou divokých hôr a vresovísk, cez ktoré sa nesú tóny škótskych gájd vydávané gajdošmi v kiltoch. V malebných puboch vetrom ošľahaní muži posedávajú nad pohármi škótskej whisky. Je to krajina rozlohou i počtom obyvateľov malá, charizmu má ale obrovskú a ročne láka milióny turistov na svoju prírodu a pamiatky. No nielen na ne, do Škótska sa jazdí aj za whisky alebo za golfom, oboje totiž dali svetu práve Škóti.

1. Edinburgh turistický

Zdroj: Wikipedia/Edinburgh

​Hlavné mesto a vďaka medzinárodnému letisku pravepodobne prvé miesto, ktorého sa vaša noha v Škótsku dotkne. Polmiliónové mesto ročne navštívi 13 miliónov turistov. Zamieria najčastejšie na Edinburghský hrad, ktorý je jeho dominantou doslova a do písmena. Týči sa nad ním na 135 metrov vysokej čadičovej skale a ukrýva starobylé škótske korunovačné klenoty. Najstaršie v Británii. Hlavnou tepnou Starého mesta je Kráľovská míľa, ulica, ktorá vás prevedie z hradu okolo troch kostolov vrátane majestátnej katedrály St. Giles až ku kráľovskému palácu a opátstvu v Holyroode. Navečer určite zájdite na Arthur’s Seat, najvyšší vrchol mesta nachádzajúci sa na východnom okraji Starého mesta. Výhľad na Edinburgh je z neho ohromujúci, najmä pri západe slnka.

2. Highlands

Zdroj: Shutterstock

​​​Highlands alebo Škótska vysočina je historická oblasť na severe Škótska. Za vstupnú bránu je považované mesto Glasgow, aj keď do hôr je to odtiaľ ešte kus cesty. Škóti sú známi tým, že hrdo lipnú na svojich tradíciách, tí z Highlands sú v tom ešte tvrdohlavejší. Dodnes si uchovávajú svoj galský jazyk a staré keltské zvyky a hudbu. Ich krajina je označovaná ako najmalebnejšia v celej Veľkej Británii. Charakterizujú ju holé skalnaté kopce, vresoviská, hlboké údolia a jazerá s čistou ľadovou vodou. Na les v Highlands nenarazíte, jediný skutočný prales v oblasti je chránený Argail Forrest. Nad tým všetkým čnie najvyššia hora na ostrovoch, Ben Nevis. Osídlenie je tam veľmi riedke, skutočná divočina.

3. Isle of Skye

Zdroj: Wikipedia/Scottish Highlands

Ostrov Skye je považovaný za výkladnú skriňu Škótska. Všetko, čo nájdete v Highlands, nájdete aj tu. Len to bude zhustené na veľmi malej ploche cestovateľom na dosah ruky. Na ostrove sa nachádzajú starobylé hrady, zvlnenú nehostinnú krajinu tu a tam pretínajú kamenné múriky, medzi nimi sa pasú stáda všadeprítomné ovce. Všetko korunuje melancholické sychravé počasie, tak typické pre tento kúr Britských ostrovov. Krajinou zasľúbenou je Isle od Skye pre všetkých, ktorí milujú horskú turistiku. Na internetových fórach venovaných horám je táto destinácia vrelo odporúčaná. Na ostrove sa nachádza najobtiažnejšia horská túra v celej Británii, prechod pohoria Cuillin. Ikonický je tiež sedemdenný klasický trek Skye Trail, ktorý cestovateľov zavedie na tie najkrajšie miesta na ostrove.

4. Dufftown, mesto páleníc

Zdroj: Profimedia

Dufftown je mestečko na severe Škótska v oblasti Highlands. Vďaka všetkým páleniciam, ktoré tam sídlia, si vyslúžilo prezývku Hlavné mesto Whisky. Najväčší svetový ohlas z nich má Glenfiddich. Svetu dala single malt whisky, ktorá od roku 2000 pozbierala viac ocenení než akákoľvek iná. V dnešnej dobe globalizácie sa Glenfiddich pýši tým, že stále zostáva škótskou rodinnou firmou. Jej vlastníci sú piatou generáciou predkov zakladateľa Williama Granta. Aj preto stojí za to sa za ňou do Dufftownu vydať. Exkurzia v pálenici vám umožní nahliadnuť do procesu výroby. Prejdete sa okolo medených kotlov, kde sa whisky destiluje, dovolia vám nahliadnuť do skladov sudov, klenotnice, v ktorej whisky dozrieva. Na konci nebude, samozrejme, chýbať ochutnávka.

5. Škótske hrady

Zdroj: Wikipedia/Dunnottar

Tajomné hrady a zámky patria ku Škótsku rovnako neodmysliteľne ako sychravé počasie. Nájdete tu najmonumentálnejšie skvosty britskej architektúry. Okrem spomínaného Edinburghského hradu stojí za zmienku napríklad hrad Dunnottar, ktorý s tým v Edinburghu spája história škótskych korunovačných klenotov. Tie boli pôvodne uložené práve na Dunnottare. Dnes je z neho už ale len zrúcanina. Vďaka polohe na vysokej skale nad morom ale pôsobí veľmi impozantne. Jedna z kľúčových pevností Škótska sa zase nachádza v meste Stirling. Zakladatelia ju nechali vybudovať na vulkanickej vyvreline. Z troch strán je obklopená strmými útesmi - to sa stalo výzvou ako pre škótskych, tak pre anglických vojvodcov. Obliehaná bola celkovo osemkrát. Keď už sa ocitnete v Stirlingu, nemôžete vynechať trinásť kilometrov vzdialený hrad Doune. Hlavne pokiaľ ste vyrastali na filmoch kultovej britskej komediálnej skupiny Monty Python. V tom prípade ho totiž poznáte ako svoje topánky. Objavil sa totiž v paródii na legendu kráľa Artuša Monty Python and the Holy Grail a to dokonca vo viacerých roliach. Hovorí sa, že tvorcovia tohto legendárneho snímku na poslednú chvíľu prišli o povolenie nakrúcať na vytipovaných škótskych hradoch a jediné, čo im zostalo, bola dohoda s Lordom Moray, pánom hradu Doune. Všetky filmové hrady (uvádza sa, že až na dve výnimky) predstavuje hrad Doune. Vrátane toho, ktorý mal byť dobytí klamstvom pomocou obrieho Trójskeho zajaca.

6. Golfové ihrisko Old Course v St. Andrews

Zdroj: Wikipedia/Old Course at St. Andrews

Pôvod golfu je zahalený tajomstvom. O vzniku jeho modernej verzie ale máme jasno. Prvá písomná zmienka o tejto hre pochádza zo Škótska z roku 1457. Ihrisko Old Course v St. Andrews je považované za kolísku golfu, miesto, kde sa mu holdovalo už od začiatku 15. storočia. Old Course sa nezmazateľne zapísalo do histórie tiež tým, že definovalo základnú podobu ihriska s 18 jamkami. St. Andrews je odvtedy cieľom golfových pútnikov z celého sveta. Zbiera tiež ocenenia na odborných súťažiach. V tom je na tom rovnako ako Glenfiddich so škótskou whisky, ktorá neodmysliteľne patrí k atmosfére golfových klubov v Škótsku.

7. Loch Ness

Zdroj: Wikipedia/Loch Ness

Loch Ness je druhým najväčším jazerom v Škótsku. Známe je predovšetkým vďaka svojej mystickej Lochnesskej príšere, ktorá je zrejme najčastejšie skúmaným druhom záhadného tvora na svete. Vedci podnikli za posledných 50 rokov mnoho pokusov o zachytenie jej stopy, do akcie boli povolané sonary, ktoré prehľadali celý povrch dna jazera. Japonská expedícia prehľadávala vody jazera dokonca za pomoci miniponorky a tím televízie BBC monitoroval jazero celé dva roky. Nessie, ako ju familiárne nazývajú miestni, ale stále úspešne uniká publicite. Aj napriek tomu, alebo práve vďaka tomu je toto jazero jedným z najnavštevovanejších miest v Škótsku. Najlepšie sa k nemu dostanete z Inverness.

Thasos: Zelená perla Grécka

Tento mimoriadne zelený grécky ostrov v Egejskom mori obídete za dve hodiny, veď jeho obvod je len sto kilometrov. Prakticky vám to bude trvať niekoľko dní, pretože každá z viac než desiatok pláží vás zláka k návšteve.

Zdroj: CNC