Tento mimoriadne zelený grécky ostrov v Egejskom mori obídete za dve hodiny, veď jeho obvod je len sto kilometrov. Prakticky vám to bude trvať niekoľko dní, pretože každá z viac než desiatok pláží vás zláka k návšteve.

Perla Egejského mora. Zelený smaragd Grécka. Aj tak volajú Thasos. A to právom. Teda hneď na úvod je nutné povedať, že pokiaľ hľadáte miesto, kde sa na hlučných diskotékach a v kluboch žije až do rána, zvoľte si na dovolenku iné miesto.

Ak ale snívate o pokojnej dovolenke, kde cez deň objavujete úchvatné pláže, kúpete sa vo vyhriatom mori, ktoré má snáď všetky odtiene modrej, objavujete zapadnuté dedinky, v tieni olivovníkov pijete frappé a večer si dávate tradičné jedlo, ktoré zapíjate lahodným vínom alebo domácou pálenkou, potom by ste si rovnako ako mnohí pred vami mohli Thasos zamilovať.

Obrovskou výhodou Thasosu je práve jeho kompaktnosť - všade to máte blízko. Na pláže, do horských dediniek (najvyšší vrchol Ipsarion dosahuje 1204 metrov nad morom), ku kláštorom aj historickým náleziskám. Veď na šírku má tento ostrov 19 kilometrov a od severu na juh meria podobne - asi 24 kilometrov. Vlastne je tak malý, že sa na neho, teda hlavne pre hornatý povrch nevošlo letisko. Lietadlá preto dosadajú na grécku pevninu na letisko Kavala a po asi 10-kilometrovej jazde do prístavu Keramoti sa pokračuje trajektom (asi 40 kilometrov).

Aliki

Zdroj: TripAdvisor

​Do mora tu vbieha malý, píniami prerastený polostrov. Zaujímavá je aj jeho archeologická zóna. Lesíkom vedie úzka cestička k pozostatkom dvoch svätýň zo 7 storočia pred našim letopočtom, zasvätených patrónom námorníkov Kastorovi a Polluxovi. V blízkosti na malej vyvýšenine sa nachádzajú pozostatky dvoch kresťanských bazilík z 5 storočia nášho letopočtu. Priamo pri mori zostal opustený mramorový lom zo 6 storočia pred našim letopočtom.

Paradise Beach

Zdroj: TripAdvisor

​Láka predovšetkým na začiatku a konci letnej sezóny, kedy sa tam vyskytujú nádherne vysoké vlny. Je zároveň jedinou nudaplážou na ostrove.

Golden Beach

Zdroj: TripAdvisor

​Najdlhšia pláž na ostrove. Nachádza sa medzi dedinkami Skala Potamis a Skala Panagias a ponúka bohaté športové vyžitie. Vstup do vody je pozvoľný, takže rodinná dovolenka strávená na tomto mieste nemá chybu.

Panagia

Zdroj: TripAdvisor

​Horská dedinka s úzkymi uličkami a domy z 19. storočia a drevenými balkónmi. Vnútri miestneho kostola objavíte okrem zaujímavej zbierky ikon tiež vlajku, pod ktorou viedol svoje ťaženie Richard Levie srdce. Symbolom miesta je veľká studňa uprostred dediny a piatich prameňov, ku ktorým dôjdete úzkou cestou vedúcou od studne asi za 5 minút. Miestnou špecialitou je med s figami a orechy. Turisti na ostrove oceňujú romantické prostredie, impozantnú krajinu, čisté pláže, priezračné more i historické pamiatky.

Až na vrchol Afriky: Kilimandžáro zdoláte aj bez horolezeckého výcviku

Mapa, stan, pitie a jedlo. Na pokorenie zasneženého vrcholu najvyššej africkej hory Kilimandžára nepotrebujete špeciálny horolezecký výcvik, stačí len odhodlanie, fyzická kondícia a tiež dostatok peňazí. Za ten pohľad zo "strechy Afriky" ale všetka námaha stojí. O zdolanie Kilimandžára sa každý rok pokúšajú desaťtisíce turistov, ktorí sú priťahovaní lákadlom najvyššej svetovej sopky a zároveň najvyššieho vrchu dostupného turistom bez predošlých horolezeckých skúseností a znalostí.

Zdroj: CNC