Ročné obdobie muža by sa dalo rozdeliť na dve periódy – ak sa o svoje vlasy nestará, a ak stará. Prelom medzi nimi nastáva u väčšiny z nás začiatkom leta, keď začne byť teplo, vlasy sa lepia a špinia rýchlejšie a pohľad do zrkadla nám jasne napovie: „toto musí ísť preč.“

Čím sa vyznačuje dobrý letný strih? Mal by byť dostatočne krátky po stranách, aby sa nám vlasy nelepili na kožu, ľahký na údržbu, ale hlavne neskutočne štýlový. V lete je ťažšie udržať si individuálny štýl, keďže vrstvy oblečenia a počet doplnkov sa zužuje na to najpotrebnejšie minimum.

Nechajte sa preto inšpirovať nasledujúcimi letnými strihmi, ktoré vám zaručia nielen komfort ale aj štýl. Pre najlepší výsledok sa poraďte s holičom, ktorý strih je správny pre váš typ vlasov a taktiež sa nezabudnite informovať, aká je náročnosť jeho údržby. Poďme na to:

Nakrátko

Nie však dohola. Zostrih vlasov na minimálnu dĺžku je letná klasika. Vlasy sa nemastia a ich údržba je minimálna. Čo je najdôležitejšie pri tomto zostrihu? Nestrihať sa sám doma v kúpeľni, ani pri asistencii manželky či kamaráta. Profesionálny holič zaručí správnu dĺžku vlasov na temene, po stranách aj na vrchu hlavy. Tento strih sa hodí väčšine z nás, neodporúčame ho však pre mužov s oválnym typom tváre.

Na vojaka

Takzvaný vojenský zostrih je vhodný pre mužov s oválnou tvárou. Dlhšie vlasy po stranách a hlavne hranatý tvar na vrchu hlavy vám opticky predĺži tvár. Nezabudnite holičovi pripomenúť, že hranatý vrch je pre vás tým najdôležitejším. Individuálny typ vlasov si môže vyžadovať použitie pomády na údržbu.

Dlhší vrch s prechodom

Druhý najrozšírenejší letný zostrih do horúceho počasia spočíva v prechode od krátkych vlasov na krku (nie však natoľko, aby vám bolo vidieť pokožku) postupne do dlhšej ofiny. Tento strih najlepšie vynikne pri dĺžke 5 centimetrov v miestach, kde je ofina najdlhšia. Do mokrých vlasov votrite vosk na vlasy pre rozstrapatený vzhľad, pomádu na tvarovanie podľa nálady či gél na hladké začesanie.

Francúzsky zostrih

Francúzsky zostrih sa vyznačuje nedbalou eleganciou. Vlasy po stranách hlavy sú rovnaké ako pri predchádzajúcom štýle, vrch je však kratší a nosí sa rozstrapatený na všetky strany. Najlepšie vynikne, ak váš holič docieli dramatický prechod medzi vlasmi po stranách a na vrchu hlavy. Úprava si vyžaduje len trochu vosku či pomády, vyhnite sa ale produktom, ktoré dodávajú vlasom lesk, aby účes nevyzeral ako helma.

Dlhšie vlasy a lá surfer

Pokiaľ to hustota vašich vlasov dovolí, vyskúšajte si toto leto nechať dlhšie vlasy – dlhšie ale neznamená neostrihané. Dobre zastrihnuté husté či kučeravé vlasy si udržia tvar po celý deň a nebudú vás priveľmi obťažovať. Na dotvorenie sexi stajlingu, akoby ste práve vyšli z mora, vám poslúži sprej s morskou soľou.

Najštýlovejšie pánske účesy v roku 2019

Dobre zvolený účes môže zmeniť celý charakter - a nikto to nevie lepšie ako Jake Gyllenhaal.