Pri vyberaní toho správneho outfitu na svadbu si mnohí z nás nevedia rady a nakoniec zvolia čierny oblek a bielu košeľu. Dnes vám v krátkosti poradíme, ako si vybrať správnu kombináciu farieb a materiálov či už sa chystáte na formálnu oslavu alebo uvoľnenú párty na pláži.

Nenechajte prípravu na poslednú chvíľu

Poriadne si prečítajte pozvánku na svadbu, pravdepodobne na nej bude uvedený špecifický dresscode, ktorý nevesta a ženích od svojich hostí očakávajú. Štýl pozvánky vám tiež veľa napovie - pokiaľ je odoslaná v mene rodičov nevesty a vytlačená na kvalitnom tvrdom papieri so zlatým písmom, môžete si byť viac ako istý, že táto svadba bude veľmi formálna a honosná. Svadobný pár bude v takomto prípade očakávať od svojich hostí smoking. V dnešnej dobe sú rozšírené aj emailové pozvánky, ktoré napovedajú o uvoľnenejšej atmosfére oslavy.

Ďalším smerodajným faktorom je ročné obdobie a časť dňa, počas ktorých bude obrad a oslava prebiehať. Tvídový alebo vlnený oblek s vestou je na letné mesiace a obrad v obedňajších hodinách nevhodný. Budete sa zbytočne potiť a vyčnievať z davu ľahšie oblečených svadobčanov. V lete stavte na bavlnu a ľan a priedušnejšie poltopánky.

Pokiaľ si nie ste istý, v akom duchu sa bude oslava uberať, vždy zvoľte formálnejšiu verziu. Pokiaľ bude atmosféra uvoľnenejšia, ako ste čakali, stačí len odložiť kravatu a sako a rozopnúť horný gombík na košeli. Nezabúdajte ani na možnosť priamo sa opýtať ženícha. V prípade, že do svadby ostáva len niekoľko dní, adresujte svoje otázky jeho svedkovi.

Pri výbere kravaty zabudnite na čiernu. Táto možnosť je vhodná jedine pre dídžeja. Ďalším univerzálnym pravidlom je obliecť sa tak, aby ste svojim výzorom nezatienili ženícha. Obleky extravagantných farieb a vzorov nechajte doma, pokiaľ nie sú vyslovene uvedené na pozvánke.

Štyri typy svadieb a vhodné outfity

Formálna svadba

Zdroj: Flickr

​Vyžaduje sa jednoznačne smoking. Pokiaľ žiadny nevlastníte, zvážte jeho zapožičanie pred kúpou, ktorá bude určite nákladnejšia. Čo sa týka farieb, čierna alebo polnočná modrá sú overené klasiky. Doplňte ich bielou alebo svetlo-krémovou smokingovou košeľou so stojatým golierom a čiernym saténovým motýlikom. Letnou obmenou tohto slávnostného looku je smoking bielej farby, čierny motýlik ostáva. Kožené alebo semišové poltopánky skvele doplnia váš bezchybný look.

Svadba na pláži

Zdroj: Flickr

​Je stále svadbou, zvoľte preto priedušné nohavice namiesto šortiek, ľanovú košeľu namiesto trička a ľahké sako. Béžová alebo khaki farba bude skvelá pre vaše nohavice, biela alebo svetlo modrá pre košeľu. Nezabudnite outfit doplniť kvalitným opaskom, ktorý vám dodá nádych elegancie aj pokiaľ ste zaborený po členky v piesku. Na obradoch na pláži bývajú hosťom povolené šľapky, prípadne sa zúčastniť bosí. Nezabúdajte ale na slušnejšiu obuv, keď sa premiestnite do priestorov neskoršej oslavy.   

Uvoľnený svadobný dresscode

Zdroj: Flickr

​Ten pozostáva z nohavíc chino a košeľou bez kravaty, na ktorej je prijateľné vyhrnúť si rukávy. Nepodceňte svoju obuv, tenisky a šľapky sú tabu, naopak skvele vám pristanú takzvané deck shoes nosené bez ponožiek.   

Svadba v štýle smart casual

Zdroj: Flickr

​Táto tradične mätie svadobčanov najviac. Smart casual necháva otvorenú bránu kreativite ale stále vyžaduje formálny look. Jednoznačne voľte sako, nohavice a košeľu perfektného strihu, ich farebné kombinácie sú už na vás - sivá, modrá, ružová, prijateľné sú aj vzory a farebné kombinácie. Kravata v štýle smart casual nie je podmienkou, pokiaľ sa pre ňu rozhodnete, stavte na svetlejšie farby. Čo sa týka topánok, semišové poltopánky alebo slušné slip-on vám dodajú ten správny šmrnc.  

Nech už sa chystáte na akýkoľvek typ svadby, nezabúdajte na svoj osobitý štýl. Aj pri tom najformálnejšom type oslavy sa môžete pohrať s detailami, akými sú manžetové gombíky alebo vreckovka. Móda sa mení, ale štýl je nadčasový – pokiaľ sa vo svojom outfite budete cítiť sám sebou, garantujeme vám, že aj o niekoľko desiatky rokov vám na svadobných fotografiách z toho módneho pohľadu nebude čo vytknúť.

Ako si správne vybrať spodnú bielizeň podľa typu postavy

Dnes vám prinášame užitočné rady, ako si vybrať tie správne trenírky podľa vášho typu postavy, aby ste sa cítili rovnako pohodlne ako aj štýlovo.