Anglický Northampton sa pýši prívlastkom svetového hlavného mesta výrobcu topánok a svoju históriu v ňom započala aj rodinná firma Crockett & Jones.

Brány prvej výrobne sa po prvý raz otvorili v roku 1879 a jej zakladateľmi boli švagrovia James Crockett a Charles Jones. James a Charles vo svojich prvých priestoroch zamestnávali dvadsať ľudí a  svoje manželky. Dnešným sídlom Crockett & Jones je impozantná historická budova, ktorá patrí do zoznamu budov anglického historického a kultúrneho dedičstva. Miesto ako stvorené pre firmu, ktorá napriek skoro 140-ročnej histórií ostáva v rukách tej istej rodiny.

Zdroj: Crockett &amp

​Výrobný proces, ktorý sa skrýva za obuvníckym remeslom, sa od toho v 18. storočí zmenil len málo a veľa pôvodného si zachovala aj samotná výrobňa. Technika zošívania kusov kože do tvaru topánky ostáva rovnako takmer nezmenená a práve kombinácia histórie a rešpektu voči tradičnému spôsobu výroby topánok posúva produkty z dielne Crockett & Jones na prvé priečky najlepších topánok na svete.  

Veľa zručných zamestnancov dielne sú druhou alebo treťou generáciou obuvníkov pracujúcich pre Crockett & Jones. Aj vďaka tomu poznajú každý z dvesto krokov, ktoré vedú k výrobe pevných, pohodlných a kvalitných topánok, pod ktoré sa svojim menom podpísali ich zakladatelia. Jedna z najväčších výrobní v Northamptone, do ktorej sa dnes pozrieme, pozostáva zo siedmych miestností rozložených na siedmich poschodiach.

Zaviažte si šnúrky a môžeme začať prehliadku.

Historický balkón

Začneme od konca. Známy balkón výrobne Crockett & Jones sa rozprestiera nad siedmou a finálnou miestnosťou výroby, kde sa rodia poltopánky svetovej kvality. Po dlhej ceste od vyrezania vzoru cez zošívanie, uzatváranie, leštenie a napínanie, končí na tomto mieste svoju púť každý pár štýlových topánok. 

Majstri kože

Obuvnícka firma súperí s francúzskymi luxusnými módnymi domami o teľaciu kožu používanú pri výrobe svojich bohatých kreácií a musí si pevne stáť za tým, aby získala ten najlepší materiál. V miestnostiach obložených regálmi sú až po samý vrch naskladané kusy surovej kože, ktoré dostanú zelenú len po dôslednej kontrole všetkých nedokonalostí, aby sa premenili na tie najfajnovejšie topánky. 

Goodyear lemovanie

Každý krok výroby topánok Crockett & Jones je prísne strážený. Na dosiahnutie tej najvyššej kvality používajú obuvnícki majstri metódu takzvaného Goodyear lemovania, ručný spôsob zošívania podrážky a vrchu topánky spojených stredovým pásom kože. 

Tento spôsob zošívania je charakteristický pre luxusnú obuv a výsledný produkt osem týždňovej driny zaručuje kvalitu, nadčasovosť, štýl a komfort nadovšetko.

Cit pre detail

A sme späť v poslednej miestnosti výroby. Na tomto mieste, kde sa do nosa derú prenikavé vône lakov, dostanú topánky posledný nános moridla a vosku. V poslednom štádiu je celá topánka, vrátane podrážky, jagavo naleštená. 

Zmysel pre detail a pedantnosť, s akou výrobňa Crockett & Jones pristupuje ku každému páru pánskej obuvi, ktorý opustí ich budovu oddeľuje túto značku od jej konkurencie. A my želáme továrni v Northamptone, aby slúžila čo najdlhšie slúžila ako bašta britského obuvníckeho remesla.

Pozrite si celé video tu:     

Takto sa vyrábajú legendárne topánky Dr. Martens

Značka Dr. Martens bola založená ešte v roku 1947. Počas viac ako 70 rokov svojej existencie sa podieľala na výrobe rôznych doplnkov, výrobkov pre starostlivosť o nohy, šiat a vrecúšok, ale najviac ich preslávili kultové topánky.