Peter Jackson si spätne pozrel 600 hodín videa a zvuku, vylepšil storočné záznamy, zafarbil ich, doplnil dobovými snímkami, zostrihal rozhovory s veteránmi, archívne zábery zveľadil zvukovými efektmi a jeho fantastický projekt sa okamžite stal jedným z najpamätnejších filmových zážitkov minulého roku. Dokumentárny film „Nikdy nezostarnú“ jednoducho musíte vidieť.

Technická stránka snímky je skutočne bezprecedentná. Peter Jackson si zaslúži pochvalu už preto, že sa do podobného projektu vôbec pustil.

Jeden okamih je skutočne prelomový: keď zábery nízkej kvality pomaly vyplnia obrazovku a objavia sa farby a nemo artikulujúce postavy začnú hovoriť, je to fascinujúci zážitok.

They Shall Not Grow Old (2018) Zdroj: YouTube

​Peter Jackson sa nesnaží poskytnúť komplexný obraz prvej svetovej vojny. Jeho film je zameraný na človeka. Neprezentuje nám rôzne mapy a chýba aj tradičný rozprávač, ktorý by spresnil, v ktorom roku sa to udialo a na ktorom fronte. Vidíte deti, ktoré klamú o svojom veku na rady náborového dôstojníka, vojakov počas výcviku, cestovania a v špine vojny, zatiaľ čo veteráni hovoria, ako prežili toto peklo.

Niektoré zábery sú takmer hypnotické. Musíte si niekoľkokrát pripomenúť, že nesledujete vojnový film s veľkým rozpočtom. Pred kamerou sú skutoční ľudia, ktorým bolo predurčené žiť a zomrieť v jednom z najhorších období v histórii. Rozhodne si ho nenechajte ujsť.

Väzeň koncentračného tábora identifikuje dozorcu SS

Ruský väzeň koncentračného tábora Buchenwald v Nemecku identifikuje oslobodzujúcej americkej armáde bývalého dozorcu, ktorý brutálne týral väzňov. Fotografia vznikla 14. apríla 1945.

Zdroj: YouTube