Jednou z prvých obetí miniseriálu HBO o Černobyle bol Vasilij Ignatenko, hasič, ktorý krátko po havárii hasil strechu budovy jadrovej elektrárne. To, čo sa stalo jeho dieťaťu, patrí tiež medzi černobyľské katastrofy.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Introducing ☢️ CHERNOBYL | HBO miniseries⠀ ⠀ ?‍? Jessie Buckley as Lyudmila Ignatenko⠀ ⠀ Vasily's 23 year old pregnant wife who visited him in Pripyat Hospital Nr. 126 and later in Moscow Hospital 6 & received a lethal dose of radiation.⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀ Photo Credits ? HBO ⠀⠀ ______________________________⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ? Follow us @CHERNOBYLwelcome⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ?? Tag photos from your trip with #chernobylwelcome #chernobyltour⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ______________________________⠀⠀⠀⠀⠀⠀ We also get in touch through these: ⠀ #Chernobyl #Pripyat #abandoned #HBO #hbochernobyl #chernobylhbo #hbogo #series #netflix #youtube #chernobyldisaster #chernobyldiaries #Ukraine #travel

Príspevok, ktorý zdieľa Chernobyl Tour - Ukraine ?? (@chernobylwelcome),

V seriáli zistí Vasilij v nemocnici, že jeho žena čaká dieťa, ktoré sa narodí v decembri 1986. V skutočnosti porodila jeho manželka Ľudmila ako 23-ročná, 14. mája - dva mesiace po smrti hasiča. K pôrodu nedošlo v parku, ale pri hrobe jej manžela v Moskve.

Dieťa, ktoré prišlo na svet o dva týždne skôr, dostalo meno Natašenka, ako si to prial jej otec na smrteľnej posteli. Dieťa bolo na prvý pohľad normálne, zdravé, ale narodilo sa s vážnou srdcovou poruchou a cirhózou pečene, čo súvisí s veľkou dávkou ožiarenia plodu. Vo filme odznelo, že plod „absorboval“ vysokú dávku žiarenia, čo pomohlo jeho matke zostať nažive, ale v skutočnosti neexistuje žiadny lekársky dokument, ktorý by odhalil presnú príčinu. V tom čase nebolo možné hovoriť o tom, čo sa stalo. Ľudmila celý príbeh porozprávala až o niekoľko rokov neskôr.

Dievčatko - v dôsledku svojho vážneho stavu - žilo len štyri hodiny.

Ľudmila sa neskôr opäť vydala a hoci ju všetci pokúsili odhovoriť, narodil sa jej malý syn. Dali mu meno Andrej a hoci lekári predpovedali, že sa dieťa narodí bez pravej ruky, nakoniec z neho vyrástol zdravý, inteligentný chlapec.

Seriál o Černobyle: Skutočný príbeh hasiča Vasilija Ignatenka

V seriáli HBO o černobyľskej havárii sa objavil príbeh hasiča Vasilija Ignatenka a jeho manželky Ľudmily, ktorých tragický osud sa takmer v ničom nelíši od skutočnosti.