V seriáli HBO o černobyľskej havárii sa objavil príbeh hasiča Vasilija Ignatenka a jeho manželky Ľudmily, ktorých tragický osud sa takmer v ničom nelíši od skutočnosti.

Vasilij a Ľudmila sa stretli v roku 1979 ako tínedžeri a vzali sa v roku 1983. V roku 1986 mal Vasilij 25, jeho žena 23 rokov. Keď nastala explózia jadrovej elektrárne, bola Ľudmila tehotná, ale vtedy o tom ešte nevedela.

Jej muž nemal mať v osudnú noc službu, ale súrne ho povolali, aby pomohol uhasiť požiar na streche budovy. Myslel si, že je to súrny, ale neškodný prípad, keďže závažnosť situácie bola utajovaná až do poslednej chvíle. Vasilij šiel po tom, čo sa stalo do nemocnice a spočiatku si myslel, že je zdravý s malými popáleninami. Potom u neho došlo k odumieraniu buniek, zlyhaniu imunitného systému a rozpadu tkanív. Ľudmila bola až do konca pri ňom, takže bola svedkom toho, ako mu najprv vypadali zuby a vlasy, neskôr oslepol a z úst mu vytekali pľúca.

Denne mal 25-30 krát stolicu plnej krvi, hnisu a kusov vnútorných orgánov, ktoré telo vylučovalo. Mal tak pekelné bolesti, že ani morfín ich nepomohol zmierniť. Zomrel 13. mája, keď Ľudmila nebola v jeho blízkosti, aj keď bola u manžela takmer po celú dobu. Zdravotné sestry boli natoľko zaneprázdnené zvyškom pacientov trpiacich ožiarením, že sa nestarali, že na oddelení so zákazom vstupu zostala cudzia osoba.

O niekoľko dní umreli v obrovských mukách všetci hasiči zasahujúci v Černobyle. Vasilij a jeho kolegovia boli pochovaní v zapečatených zinkových rakvách a masový hrob bol zaliaty betónom, keďže ich telá boli stále rádioaktívne. Príbeh Ľudmily bol zostavený spolupracovníkmi HBO z predchádzajúcich dokumentov a výpovedí. Samotná Ľudmila sa odmietla k celej záležitosti vyjadriť: po najstrašnejšej tragédii v jej živote sa snaží žiť normálny život.

Seriál o Černobyle: Skutočný príbeh vedca Valerija Legasova

Jedným z hlavných protagonistov minisérie HBO je Valerij Legasov, vedec, ktorého ruské ministerstvo vnútra poverilo vyšetrovaním katastrofy v Černobyle.

Zdroj: YouTube