Atrament pod povrchom kože japonskú kultúru sprevádza podľa archeologických nálezov už niekoľko storočí. Najstaršie tetovania sa vyskytli už na tvárach nebožtíkov, ktorí žili okolo roku päť tisíc pred naším letopočtom. Počas svojej existencie prešli dlhou fázou, kedy ich ľudia vnímali ako znak kriminálnikov a spoločenskej spodiny. Formu, ktorá sa s istými zmenami zachovala až dodnes, nabralo umenie japonských tatérov v 18. storočí nášho veku.

​Irezumi, ako sa v Japonsku tetovanie nazýva, so sebou nesie mnoho komplikovaných pravidiel a terminológií na označenie konkrétnych typov obrázkov umiestnených na rôznych častiach tela. Z pôvodných jednoduchých maľovánok sa nakoniec vyvinula typicky prepracované tetovania cez pol tela.

Primitívne formy trvalého maľovania na koži praktikovali už staré východoázijské kmene, potom ale toto umenie na dlhý čas vyhaslo. Na začiatku druhej polovice minulého tisícročia sa tetovaním označovali len väzni, jeho obľuba medzi nižšou vrstvou zapletenou do rôznych zákutí podsvetia mu dodala nový rozmer. Ihlou a atramentom tou dobou vznikali postavy z japonskej histórie alebo mýtické bytosti.

Zákazom tetovania, ktorý prišiel v roku 1872, ale trend tetovačiek neskončil. Japonsko sa otvorilo svetu - túžba námorníkov a iných prišlých cudzincov odviezť si z krajiny suvenír len presunula dielne tatérov do utajených zadných miestností obchodov s umením. Vďaka tomu opustilo irezumi hranice Japonska a rozšírilo sa aj medzi západné civilizácie. Nálepky ilegality sa ale zbavilo až na konci 40. rokov minulého storočia po skončení vojny so Spojenými štátmi.

Povedomie o ňom sa potom rýchlo rozšírilo napríklad kvôli obľúbenosti medzi členov Jakuzy, japonskej mafie. Istá zdržanlivosť k verejnému vystavovaniu tetovania sa ale s japonskou spoločnosťou vlečie dodnes.

Pozrite si galériu

Ariana Grande má nové tetovanie: Baví sa na ňom celý svet

Najnovšie tetovanie populárnej speváčky nedopadlo práve najlepšie. Pri príležitosti uvedenia svojej novej skladby 7 Rings si nechala na dlaň vytetovať nápis v japončine.

Zdroj: CNC