Film Matrix včera oslávil 20 rokov. Premiéru mal 24. marca 1999. Asi to netušíte, ale nevznikal práve jednoducho. Dôkazom toho je aj táto dvadsiatka zaujímavostí.

1. Súrodenci Wachowskí nedali hercom scenár len tak. Aby hercom vysvetlili, čo sa v ňom deje, museli si najprv prečítať tri diela, aby si mohli scenár otvoriť. Tými tromi knihami boli Simulácie a simulakrá od Jeana Baudrillarda, Out of Control od Kevina Kellyho a Evolučná psychológia od Dylana Evansa. Carrie-Anne Moss priznala, že to pre ňu nebolo jednoduché. Russell Crowe napríklad neprijal úlohu Morpheusa preto, že sa nedostal ďalej ako po 42. stranu scenára.

2. Pre Carrie nebol film jednoduchý aj preto, že na začiatku nakrúcania si zranila členok. Nepovedala o tom nikomu, pretože sa bála, že ju vymenia. Statočne to vydržala až do konca.

Zdroj: Warner Bros

​​3. Aj Hugo Weaving, ktorý stvárnil postavu Agenta Smitha mal zdravotné problémy. Z nohy mu chirurgicky odstránili polyp, vďaka čomu takmer museli spraviť nový kasting. Nakoniec to vyriešili tak, že všetky akčné snímky naplánovali na záver nakrúcania, aby sa stihol zotaviť.

4. Úvodná akcia s Trinity sa nakrúcala šesť mesiacov a štyri dni. Carrie-Anne Moss pri scénkach nemala dabléra a zaujímavé je, že ani po prečítaní scenára neverila tomu, že bude schopná zvládnuť tak intenzívne akčné scény.

5. Na Matrixe, pracoval legendárny koordinátor kaskadérstva Woo-Ping Yuen, ktorý najprv nechcel prijať prácu, aj keď mu scenár páčil. Preto požiadal o nereálne vysoký honorár, ktorý by producenti zamietli, ale Wachowskí mu ho zaplatili bez váhania. Súhlasil, ale mal ďalšiu podmienku, ktorá bola zjavne nedosiahnuteľná: žiadal o plnú kontrolu nad bojovými scénami a tiež trénovanie s hercami štyri mesiace pred nakrúcaním. Ani to nevyšlo, dostal súhlas.

Zdroj: Warner Bros

6. Wachovskí mali Woo-Ping Yuena natoľko radi, že v jednej scéne, keď Tank nahráva do Nea bojové umenia, môžete na obrazovke vidieť nápis „Drunken Box“. Ten odkazuje na jeho starší film Legenda o opitom majstrovi.

​7. Náklady na nakrúcanie boli mizerné. A to tak veľmi, že oblečenie Trinity (návrhárka Kym Barrett) je napríklad vyrobené z lacného plastu a Neov kabát z materiálu za tri doláre. Za miesto nakrúcania zvolili Austráliu preto, lebo tak sa celý rozpočet zmestil do 60 miliónov dolárov. Ak by nakrúcali v Spojených štátoch, vyšlo by ich to minimálne dvojnásobok. Warner dal filmu zelenú len s podmienkou, že badžet nepresiahne 60 miliónov, čo je obrovský problém pre produkcie tohto typu.

8. Carrie-Anne Moss sa videla prvýkrát vo filme, keď si pozrela prvú verziu Matrixu.

9. V scéne, kde Neo vylezie z okna svojej kancelárie, nemal Keanu Reeves vo výške žiadne zabezpečenie. Aj on sa zranil na začiatku nakrúcania a odohralo sa zhruba to isté ako pri Hugovi Weavingovi: najprv nakrútil scény, pri ktorých nepotreboval príliš veľa fyzickej sily.

Zdroj: Warner Bros

​10. Kvôli akčnej scéne s vrtuľníkom bolo nakrúcanie takmer zastavené. Posádka lietala nad zakázanou oblasťou nad Sydney, ale potom zmenili zákony v Novom Južnom Walese v prospech štábu. Vrtuľník bol mimochodom ľahkou atrapou, ktorého vrtule boli do filmu pridané špeciálnymi efektmi pomocou CGI. Zaujímavosťou tiež je, že v zábere, kde vrtuľník narazí do budovy, stroj v skutočnosti exploduje do premietacej miestnosti Columbia Pictures Sydney.

11. Niektoré legendárne scény neboli v scenári. Keď Morpheus a Neo bojujú v simulátore, Keanu Reeves si ťuká palcom do nosa, čím zdáva hold Bruceovi Leeovi, čo je od neho síce milé, ale nikto ho o to neprosil. V scenári nebolo ani to, že na konci streľby v hale padne kryt jedného z pilierov, ale stalo sa a záber bol tak dobrý, že ho vo filme ponechali.

12. Zbrane používané v tejto scéne sa zdajú byť celkom reálne, ale nie sú: MP5K boli vyrobené z ľahkého plastu, s hmotnosťou 150-200 gramov. Vyrobili z nich aj ťažšie verzie, ktoré boli použité len vtedy, ak museli padnúť na zem.

Zdroj: Warner Bros

​13. Wachowskí tiež prezradili, že vo filme sa nenachádza žiadne živé zviera, všetky boli vyrobené pomocou CGI.

14. Je obzvlášť zábavné, že Carrie-Anne Moss hrala v seriáli v roku 1993 s rovnakým titulom Matrix, ktorý nemá nič spoločné s filmom. Prežil jednu sezónu s 13 časťami, ale nikto si ho nepamätá.

15. Nielen Will Smith si vybral oveľa horší film ako Matrix (Wild Wild West), aj Jean Reno zle vyhodnotil situáciu s úlohou Agenta Smitha. Rozhodol sa radšej pre strieľanie vo filme Godzilla. Leonardo DiCaprio nechcel vziať úlohu Nea, pretože sa obával mnohých špeciálnych efektov, ktoré inak tvorili 20 percent celkového hraného času.

16. Je tiež vtipné, že dve hlavné postavy seriálu Aktov X sa takmer dostali do filmu. David Duchovny odmietol stvárnenie hlavnej postavy Nea preto, že ho srdce ťahalo ku filmu Akty X. Z rovnakého dôvodu odmietla úlohu Trinity aj Gillian Anderson.

Zdroj: Warner Bros

​17. Michael Hutchence, spevák skupiny INXS, dostal dôležitú úlohu v Matrixe, ale tri dni po tom, čo sa zistilo, že bude oživovať jednu z postáv, spáchal samovraždu.

18. Aj Janet Jackson sa vyrovnávala s filmom dosť ťažko. Pôvodne mala hrať úlohu Trinity, keďže nevedela skoordinovať svoj harmonogram, musela ponuku odmietnuť, hoci ju veľmi chcela. Bolo jej to tak ľúto, že v albume Discipline venovala Matrixu Intro a Outro.

19. Wachowskí naplánovali kapsuly, v ktorých držia stroje ľudí pri živote, veľmi špinavé, desivé a použité. Na jednu vec ale zabudli. Pri testovaní zistili, že herec v nich kvôli podchladeniu vydrží maximálne osem minút, takže ich museli prerobiť so zahrievaním.

Zdroj: Warner Bros

20. Možno ste to nepostrehli, ale pred Neovým posledným monológom Keanu Reeves sotva hovorí. Nikdy nemal vo filme vetu, ktorá by mala viac ako päť slov (v pôvodnom znení, nie v dabingu). V prvých 45 minútach má 80 riadkov, z ktorých sa v 44 prípadoch niečo pýta. V skutočnosti tvoria polovicu všetkých jeho replík otázky. Strieľa ich kadenciou jedna otázka za minútu.

Will Smith prezradil, prečo nevzal hlavnú úlohu v kultovom filme Matrix

Jedným z hlavných trhákov roku 1999 bol film Matrix, ktorý mohol dopadnúť a vyzerať úplne inak.

Zdroj: CBR