Jedným z hlavných trhákov roku 1999 bol film Matrix, ktorý mohol dopadnúť a vyzerať úplne inak.

Predstavte si, že Will Smith by hral hlavnú postavu Nea a Val Kilmer Morpheusa v legendárnom filme Matrix. Áno, je to takmer nemožné, keďže stvárnenie týchto dvoch postáv Keanu Reevesom a Laurencom Fishburnom sa stalo medzičasom kultovým. Všetko ale mohlo vyzerať úplne inak.

Už len preto, že samotný Will Smith kontaktoval režisérov, súrodencov Wachowských, aby mu v ich ďalšom filme pridelili úlohu. A to z dvoch dôvodov. Ten prvý bol, že Smith sa chcel vymaniť zo sci-fi škatuľky, keďže po Mužoch v čiernom a Dni nezávislosti začínal mať plné zuby naháňania vesmírnych príšer, a na druhej strane sa mu páčil erotický thriller Pasca z dielne súrodencov.

Všetko nasvedčovalo tomu, že to vyjde, ale potom režisérska dvojica spoluprácu úplne pokazila. Podľa Smitha to bolo ovplyvnené tým, že keď hovorili o filme, nemali ani poňatia, aký bude príbeh a chceli projekt predať ako nezmyselný vizuálny akčný trhák.

„Máme na mysli niečo také, že… predstav si, že si uprostred boja! Vyskočíš a zastavíš sa vo vzduchu uprostred výskoku. Diváci ťa budú môcť sledovať v 360-stupňovom uhle, ako visíš vo vzduchu. Spravíme k tomu kamery a budeme vedieť ten skok zastaviť, aby ťa ľudia videli uprostred výskoku.”

Priznajme si, že to nepôsobí veľmi presvedčivo. Skôr akoby súrodenci Wachovskí nemali ani najmenšie poňatie, čo majú robiť a okolo tohto nápadu s efektom vybudovali najväčší akčný trhák od 90. rokov. Smith sa napokon úlohy zriekol a vzal ponuku na prihlúply Wild Wild West. K príbehu dodáva, že ho toto rozhodnutie dodnes mrzí.

Zdroj: YouTube