Filmový štáb BBC, ktorý sa podieľal na produkcii populárnej prírodovednej série Dynastie, zachránil pre istou smrťou desiatky tučniakov, ktorí na Antarktíde uviazli v rokline. Bez zásahu filmárov by zvieratá takmer iste uhynuli.

Slávny prírodovedec David Attenborough, pod ktorého taktovkou dokumenty vznikajú, sa k akcii vyjadril súhlasne. Zdôraznil ale, že ide o výnimočný prípad. Prečo je zákaz zasahovania do života zvierat železným pravidlom prírodovedných dokumentaristov?

Absolútnym tabu je pre prírodovedcov napríklad zasahovanie do prirodzeného vývoja boja medzi zvieratami. Vedci ani dokumentaristi nikdy neovplyvňujú stret predátora a jeho obete, akokoľvek brutálna a pre človeka nepríjemná môže táto situácia byť.

Jedným zo základných pravidiel je nebyť prekážkou medzi zvieraťom a jeho prirodzenou potravou. Dokumentarista Phillip Hoare v debate ohľadne záchrany tučniakov spomenul na eticky veľmi problematickú situáciu, do ktorej sa dostal pred niekoľkými rokmi na Srí Lanke.

Loď, z ktorej štáb nakrúcal vorvaňa obrovského, sa dostala medzi skupinu vorvaňov a kosatiek dravých. Stála tak v ceste kosatkám, pre ktoré je lov vorvaňov, tuleňov, ale aj tučniakov prirodzený. Hoci bolo dokumentaristom jasné, že pokiaľ odplávajú, časť skupiny vorvaňov nebude mať šancu na prežitie, rozhodli sa ísť prírode z cesty.

V prípade tučniakov ale podľa takmer všetkých oslovených prírodovedcov išlo o niečo iné. Skupinu vtákov do rokliny odvial silný vietor alebo sem z nejakého dôvodu spadli. Svojpomocne sa následne neboli schopní dostať späť. Filmári sa preto rozhodli vybudovať za pomoci lopát úzkou rampu, po ktorej bu mohli tučniaci vyliezť späť.

Na videu je zachytené, že sa tučniakom naozaj podarilo dostať sa do bezpečia. Hoci išlo o intervenciu do prirodzeného chodu veci, odborníci sa zhodujú, že zásah neohrozil psychiku zvierat ani bezpečie filmárov.

NASA na Antarktíde odfotila bizarný, dokonale obdĺžnikový ľadovec

Na Antarktíde sa od Larsenovho šelfového ľadovca oddelila ľadová kryha, ktorá má neuveriteľný geometrický tvar. Plávajúci kváder vyzerá, akoby ho niekto úmyselne vyrezal obrovskou motorovou pílou.

Zdroj: CNC