Poriadne bohatá úroda nás tento rok stretla v hororovom žánri. Vybrať si mohli fanúšikovia duchov, monštier aj psychopatických vrahov. Objavili sa príjemné strašidelné oddychovky aj znepokojivé zábery pre náročnejších divákov. Zostavili sme z nich rebríček desiatich tých úplne najzaujímavejších kúskov.

Do konca roka ešte zostáva pár týždňov. Ak v tom čase narazíme na ďalší zaujímavý film, rebríček aktualizujeme.

  1. Mandy - Kult pomsty

O čom to je: Drevorubač Nicolas Cage sa originálnym spôsobom vyrovnáva s tým, že mu banda šialených sektárskych bláznov za pomoci motorkárskeho gangu z pekla brutálne zavraždila milovanú manželku.

Kto to nakrútil: Panos Cosmatos, syn režiséra George P. Cosmatosa. Tatko svojho času točil hlavne akčné béčka (Rambo 2, Leviathan, Zlo neznámeho pôvodu), synček balí braková námety do umeleckého šatu.

Prečo si film pozrieť: Uvidíte niečo, čo ste ešte nikdy nevideli. Najväčšie béčko natočené ako najväčší art. Upálenie manželky, tiger, zúrivý Nicolas Cage s obrou kosou kosiaci záporákov jedného po druhom, opitý, smútiaci Nicolas Cage v bielych trenkách. Všetko tu je. Je dosť možné, že to nepredýchate, ale možno získate nový obľúbený film pre sledovanie s partiou priateľov.

  1. Pengabdi setan

O čom to je: Početná rodinka bojuje nielen s ťaživou finančnou situáciou, ale tiež s niečím zo záhrobia; možno s ich čerstvo mŕtvou matkou.

Kto to nakrútil: Indonézsky režisér Joko Anwar.

Prečo si film pozrieť: Kvapka exotiky neuškodí. Koľko ste už videli indonézskych hororov? Je to trochu iný zážitok než sledovať remeselne bezchybné hollywoodske zabíjáky, sem tam sa objaví scéna, s ktorou by si americkí profesionáli poradili presvedčivejšie. Zároveň ale tvorcovia z juhovýchodu Ázie desia odlišnými spôsobmi ako západná (ale aj východná) konkurencia, a tak vás možno v niečom prekvapia.

  1. Ghost Stories

O čom to je: Skeptický profesor zasvätil svoju kariéru odhaľovaniu fejkových "nadprirodzených" javov, teraz pred ním ale stoja tri prípady, kvôli ktorým uverí.

Kto to nakrútil: Jeremy Dyson a Andy Nyman pre plátna kín adaptovali vlastnú divadelnú hru.

Prečo si film pozrieť: Ghost Stories sú nezvyklým hororovým poviedkovým filmom. Zvyčajne je sila žánrových antológií v jednotlivých príbehoch, tie potom obaľuje nutná "nudná vata", aby film nejako držal pohromade. V Ghost stories je naopak práve rámovací príbeh tým, čo robí film zaujímavým. Tri duchárske poviedky príjemne postrašia a vyľakajú, ale až vyvrcholenie príbehu skeptického profesora prinesie zvraty, vďaka ktorým si snímku zapamätáte.

  1. Climax

O čom to je: Tanečná párty naberie nečakané grády, keď na jej účastníkov začne pôsobiť sangria s LSD.

Kto to nakrútil: Francúzsky provokatér Gaspar Noé. Kto ho pozná, zhruba vie, čo môže čakať.

Prečo si film pozrieť: Noé vezme diváka na exkurziu miest, kam sa väčšina obyčajných ľudí nikdy nedostane. Do stavu napätých zmyslov, totálnej temnoty, tam, kde ľudské vedomie ustupuje výjavom z desivých nočných môr. Nejde o príjemný zážitok v pravom slova zmysle, trochu si splníte skúšku diváckej trpezlivosti. Režisér totiž odďaľuje moment, kedy začnú návykové látky na omladinu pôsobiť. Dovtedy budete musieť vydržať prihlúple dialógy nie práve sympatických postáv. Ako bonus vás ale tiež čaká jedno z najlepších filmových tanečných čísel všetkých čias!

  1. Apostle

O čom to je: Hlavný hrdina prichádza na začiatku 20. storočia na tajuplný ostrov, aby zachránil svoju sestru zo spárov náboženskej sekty; nájde ale oveľa viac než len nezvestného súrodenca.

Kto to nakrútil: Gareth Evans, režisér brutálnych akčných hitov Prepadovka a Prepadovka 2.

Prečo si film pozrieť: Film má svoje muchy, vďaka unikátnej atmosfére mu ale snáď odpustíte. Žiadny iný horor tento rok nekombinoval tak zaujímavo dobovú atmosféru opustenej komunity na prelome 19. a 20. storočia s erupciami až absurdne brutálneho násilia a s mýtickými prvkami, ktoré akoby vypadli z kníh presláveného hororového autora H. P. Lovecrafta. Celkovo bizarný dojem potom umocňuje aj hlavný hrdina, ktorý pôsobí, akoby bol nafetovaný, šialený alebo na pokraji mdlôb.

  1. Tiché miesto

O čom to je: Rodinu, ktorá horko ťažko prežíva v postapokalyptickom svete s príšerami extrémne citlivými na akýkoľvek hluk, nenapadne nič lepšie, než si zaobstarať bábätko.

Kto to nakrútil: John Krasinski, doteraz známy skôr ako herec komediálnych rolí.

Prečo si film pozrieť: Keď sa prenesiete cez nelogické konanie postáv, ktoré sa neraz správajú, ako keby stratili pud sebazáchovy aj zvyškov rozumu, dostanete remeselne dokonale vybrúsenú žánrovku. Pre fanúšikov príšer povinnosť. V hlavnej úlohe sa tu navyše objavuje režisérova manželka Emily Blunt, ktorá automaticky zvyšuje kvalitu akéhokoľvek filmu, v ktorom vystupuje, aspoň o dvadsať percent. Na intenzívnu scénu pôrodu len tak nezabudnete!

  1. Halloween

O čom to je: Legendárny maskovaný zabijak Michael Myers sa po štyroch dekádach vracia do Haddonfieldu, aby dokončil, čo v roku 1978 začal.

Kto to nakrútil: David Gordon Green, režisér prihlúplych komédií Pineapple Express alebo Vaša výsosť. Nie práve človek, od ktorého by ste čakali dobrý horor, ale je to tak.

Prečo si film pozrieť: Slávna séria filmov s Michaelom Myersom, ktorého v sedemdesiatych rokoch stvoril hororový mág John Carpenter, postupom času zdegenerovala natoľko, až to pekné nie je. Fanúšikovia originálu, režisér David Gordon Green, scenárista Danny McBride a producent Jason Blum sa preto rozhodli ignorovať všetky príspevky do franšízy s výnimkou úplne pôvodnej snímky. Nový Halloween tak po štyridsiatich rokoch vrátil hrôzu na americkej predmestia vyzdobenej halloweenskymi vydlabanými tekvicami a proti maskovanému vrahovi postavil jeho traumami stíhanú protivníčku, Jamie Lee Curtis. Bez nej si pravý Halloween nejde ani predstaviť. Dôstojné pokračovanie a krásna pocta.

  1. The Ritual

O čom to je: Partia štyroch kamarátov sa počas výletu do Škandinávie zatúla v tamojších hlbokých lesoch a narazí na nepredstaviteľné zlo.

Kto to nakrútil: David Bruckner, ktorý zatiaľ točil len poviedkové filmy v spolupráci s ďalšími režisérmi. Tento rok prvýkrát ukázal, že to vie aj sám!

Prečo si film pozrieť: V našom rebríčku sa jedná asi o najčistejší horor v pravom slova zmysle. The Ritual má jednoduchý príbeh a jediný cieľ - svojho diváka postrašiť. A to sa mu darí na výbornú. David Bruckner dokázal natočiť putovanie štyroch sympatických kamarátov tak desivo, že na vychádzku po lesíku za vašej chalupou po pozretí chuť fakt mať nebudete. Naposledy boli lesy takto strašidelné snáď v legendárnej záhade Blair Witch. Čo sa v tých lesoch asi skrýva?

  1. Ghostland

O čom to je: Sestry Beth a Vera musia po niekoľkých rokoch čeliť dozvukom traumatizujúcej udalosti, kedy sa ich pokúsilo zamordovať duo psychopatických vrahov.

Kto to nakrútil: Francúzsky mäsiar Pascal Laugier známy predovšetkým vďaka extrémne brutálnym Mučedníkom (Martyrs). Svojej povesti nezostal nič dlžný.

Prečo si film pozrieť: Ghostland je filmom, ktorý sa tento rok najviac utrhol z reťaze a nechal svojich záporákov vyčíňať najbláznivejším spôsobom. Kým iní tvorcovia pomaly budujú tajuplnú a znepokojivú atmosféru, Pascal Laugier necháva svoje nebohej hrdinky brodiť litrami hnusu, krvi a šialenstva. Závidieť im fakt nebudete. Našťastie sa ale nejedná len o brutalitu pre brutalitu - režisér a scenárista v jednej osobe sa celkom vyhral aj s príbehom, a tak vás čaká nejedno prekvapenie.

  1. Prekliate dedičstvo

O čom to je: Členovia smútiacej rodiny zisťujú, že po nedávno zosnulej babičke zdedili nielen psychické problémy, ale aj niečo oveľa desivejšie.

Kto to nakrútil: Tridsaťročný Ari Aster, pre ktorého ide o celovečerný debut. O jeho poetike a zmysle pre harmonické rodinné vzťahy sa môžete presvedčiť v staršej krátkometrážnej snímke, v ktorej je otec sexuálne zneužívaný vlastným synom.

Prečo si film pozrieť: Tie najlepšie horory svoje publikum vždy rozdeľujú - to o Prekliatom dedičstve platí stopercentne. Pre niekoho možno pomalá a jednoduchá rozprávka, ktorá sa hrá na niečo viac, než čím v skutočnosti je. Pre iných vrcholne znepokojujúca tragédia takmer antických rozmerov, v ktorej sa sympatické, ale hlboko zdeptané postavy snažia márne čeliť nadprirodzenému zlu, ktorému nerozumejú a proti ktorému nemajú najmenšiu šancu. Toni Collette v hlavnej úlohe hrá ako o život, mnoho kritikov jej dokonca veští oscarovú nomináciu. To sa u hororov moc často nestáva. Okrem skvostnej réžie, desivých výjavov a šokujúcich zvratov dostanete navyše prídavkom aj najškaredšie hororové decko posledných rokov. A to chcete.

10 najlepších komédií všetkých čias: Filmy, ktoré vás aj dnes zaručene rozosmejú

Žiadny rebríček nebude dosť dlhý na to, aby "spravodlivo" zachytil všetky dobré komédie. Už len podkategória romantické komédie by si zaslúžila vlastný. O ďalších subžánroch ani nehovoriac - to máte komédie tínedžerské (Prci, prci, prcičky), hororové (Vreskot), chlapské (Vo štvorici po opici), historické (Pýcha a predsudok).

Zdroj: CNC