Žiadny rebríček nebude dosť dlhý na to, aby "spravodlivo" zachytil všetky dobré komédie. Už len podkategória romantické komédie by si zaslúžila vlastný. O ďalších subžánroch ani nehovoriac - to máte komédie tínedžerské (Prci, prci, prcičky), hororové (Vreskot), chlapské (Vo štvorici po opici), historické (Pýcha a predsudok). Aj film ako taký sa vlastne zrodil z gagu - pretože, čo iné bol Pokropený kropič - nemá snímka otcov kinematografie, bratrov Lumierov, na ktorú potom nadviazal kráľ komédie Charlie Chaplin.

10. Pripútajte sa, prosím! (1980)

Zdroj: ČSFD

​"A to som chcel dnes prestať šnupať." Intelektuáli môžu namietnuť, že niečo tak primitívne prvoplánové, ako je paródia o padajúcom lietadle, nemôže figurovať vedľa klasikov, ale potom sa budú smiať zo všetkých najhlasnejšie. Práve Leslieho Nielsena a spol. nejeden klasik hrdo cituje.

9. Borat: Nakúkanie do ameryckej kultúry na objednávku slavnoj kazašskoj národa (2006)

Zdroj: ČSFD

​Niekomu sa to zdá zbytočne nechutné a hlúpe, niekomu odvážne a vizionárske. Pravda bu, ako to už býva, niekde uprostred, ale keď už nič iné, tak práve vďaka Boratovi Sachu Barona Cohena pochopíme dosť o tom, prečo Ameriku (a svet) vedie komik s prehadzovačkou. A mankini sú vraj stále v kurze.

8. Dr. Divnoláska alebo Ako som sa naučil nerobiť si starosti a mať rád bombu (1964)

Zdroj: ČSFD

​Geniálny Peter Sellers v satire nemenej geniálneho Stanleyho Kubricka. A názorná ukážka, že aj z humoru môže riadne mraziť. Za trojúlohu, ktorá dokázala obsiahnuť všetky farby pojmu studená vojna, dostal Sellers nomináciu na Oscara, ale zaslúžil by si aj viac.

7. Niekto to rád horúce (1959)

Zdroj: ČSFD

​Všetci vedia, že Marilyn Monroe bola krásna, ale jej komediálny talent zostal v tieni jej sexepílu. Neprávom. To, čo s ňou dokázal Billy Wilder v komédii o dvoch jazzmenoch v prevleku, si zaslúži byť nazvané zázrakom. A Niekto to rád horúce učebnicou humoru.

6. Štyri svadby a jeden pohreb (1994)

Zdroj: ČSFD

​...ale tiež by tu mohli byť Notting Hill, Ako na vec, Deník Bridget Jones či Láska nebeská. Z britskej (romantickej) komédie sa stal takmer autonómny žáner, a to zásluhou jediného muža: Richarda Curtisa, scenáristu, ktorý presne vie, kam (ne)smie, aby sa romantika premenila v gýč. Keď počas Vianoc budete ďakovať Ježiškovi, prihoďte aj Richarda - to vďaka nemu ste ich prežili.

5. Krotitelia duchov (1984)

Zdroj: ČSFD

​V pôvodnom scenári sa vraj počítalo s Johnom Belushim namiesto Billyho Murraya. Tiež vám to dnes príde ako sci-fi? Jedna z najúspešnejších frančíz sa za tie roky svojej existencie dočkala všeličoho, vrátane "genderovo prijateľnejšej" verzie so sofistikovanými digitálnymi trikmi, ale to prvé je vždy najlepšie. Alebo "Ukážte tej prehistorickej sračke, ako do toho vieme šliapnuť".

4. Annie Hall (1977)

Zdroj: ČSFD

​Vybrať jeden titul režiséra, ktorý nakrúca tempom čo rok, to film, je misia vopred odsúdená na neúspech. Ale budiš: Annie Hall. Je to totiž presne ten "Woody Allen", ktoré sme si kedysi zamilovali, kvintesencia typického neurotizmu, irónie a hĺbky ukrytej v detailoch. Tiež New York, ako ho (ne)chceme vidieť. Nádherná Diane Keaton. A veľa večných právd - napríklad tá o masturbácii, ktorú netreba zavrhovať, pretože je to predsa sex s milovanou osobou.

3. Život Briana (1979)

Zdroj: ČSFD

​Studnica montypythonovského humoru je rovnako nevyčerpateľná ako tá allenovská, takže opäť: radšej si od tejto šestice pustite všetko, ale pokiaľ len jednu vec, potom určite ich verziu "najväčšieho príbehu". Keď nič iné, už vždy sa budete na život pozerať z tej "svetlej stránky".

2. Bokovka (2004)

Zdroj: ČSFD

​Takto to vyzerá, keď scenár takzvane zvoní: radosť, smútok a hlavne intenzívny pocit života v každom slove a sekunde. Alebo zmiešajte víno - veľa vína - s krízou stredného veku, nasávajte kalifornskú panorámu a buďte radi, že ste na svete... Nie Bokovka, ale srdcovka.

1. Big Lebowski (1998)

Zdroj: ČSFD

​Bratia Coenovci: ak by mal niekto vyučovať, ako robiť humor, ktorý nás prežije, potom táto nezaraditeľná dvojica, majstri na zdieľanie medzi riadkami. S Jeffom Bridgesom sa navyše dokonale zišli, a tak je jeho Dude takmer transcendentálnym zážitkom. Ako hovorí klasik, "Dude tu zostane".

10 filmov, z ktorých behá mráz po chrbte: Najstrašidelnejšie horory zo začiatku tisícročia

Kruh a Saw sú legendy a pozná ich asi každý. V minulom desaťročí ale vzniklo oveľa viac hororov, ktoré stoja za videnie aj dnes. Vybrali sme desa hororov, ktoré majú niečo navyše. Majú nápad a prevedenie, ktoré vás zaručene vystraší.

Zdroj: CNC