Inžinieri upravili a naprogramovali robota na nový typ umenia. Pomocou novej techniky zvládne zložitý "String art" alebo vykresľovanie obrazcov pomocou nitiek. Ide o veľmi zložitý matematický problém, ktorý bol zároveň prvýkrát plne automatizovaný.

Inžinieri z Technickej univerzity Viedeň predstavili nový algoritmus a robotický systém, ktorý je schopný tvoriť dokonalé umelecké obrazy s nitkami. Nejde pritom o nejaké jednoduché šitie, ale o komplexný a zložitý "String art", kedy je nutné napínať dlhú nitku medzi príslušný počet bodov a pixely obrazu tak vznikajú až samotným prekrížením minimálne dvoch nitiek.

Zdroj: Technická univerzita Viedeň

​Umenie bolo vždy výsadou ľudí, ale dnešný systém a roboti už zasahujú aj do tejto oblasti. Môžu za to pokročilé algoritmy, presnejšie robotické systémy, umelá inteligencia a ďalšie časti, ktoré postupne ukazujú, že na umení vlastne nie je nič špeciálne. A tentokrát sa inžinieri pustili práve do spomínaného String artu.

Zložité nitky

String art je veľmi náročným umením. Pokiaľ chcete vytvárať jednoduché chaotické obrazce, je všetko jednoduché. Akonáhle ale chcete vytvárať konkrétne obrazce (objekty, tváre, zvieratá a podobne), je nutná manuálna precíznosť, musíte si všetko dopredu premyslieť a vytvoriť stratégiu, ako budete nikty prepájať. A pre vytvorenie zložitých obrazcov je nutné prekríženie obrovského množstva nitiek.

Zdroj: Technická univerzita Viedeň

​V rámci základnej kruhovej konštrukcie sa dá pomocou 30 liniek vytvoriť toľko kombinácií, ako je atómov v pozorovateľnom vesmíre. Pre vytvorenie zložitých obrazcov treba ale oveľa väčší počet liniek a ide tak o veľmi zaujímavý a veľmi náročný matematický problém, ktorý spadá do kategórie NP-hard.

Zdroj: Technická univerzita Viedeň

​Práve to inžinierov zaujalo, pretože bolo nutné vymyslieť dostatočne rýchly algoritmus, ktorý bude schopný daný obraz efektívne prekresliť pomocou nitiek bez toho, aby to trvalo "miliardy" rokov zložitých výpočtov.

Roboticky presné umenie

Rôznym skúšaním skončili inžinieri s konfiguráciou konštrukcie kruhu s priemerom 63 centimetrov, ktorý má po obvode celkovo 256 úchytov, cez ktoré dochádza k obmotávania nitiek. Pravidlo je totiž také, že obraz sa vytvári z jednej dlhej neprerušenej nitky.

Ako je vidieť na obrázkoch a videách, výsledok je naozaj úchvatný. Tvorcom sa podarilo vytvoriť z nitiek ikonickú snímku Alberta Einsteina, Ada Lovelace alebo napríklad nádhernú mačku.

Zdroj: Technická univerzita Viedeň

​Aj pre pokročilé robotické rameno to ale znamená veľmi ťažkú a precíznu úlohu. Jeden obraz totiž zaberie dve až päť hodín, pričom sa spotrebuje dva až šesť kilometrov nitky. Záleží podľa zložitosti a nastavenia obrazu.

3 najrýchlejšie roboty: Lámu rekordy v Guinessovej knihe

Roboty už nemusia byť ťažkopádne a nemotorné. Niektoré kúsky sú celkom rýchle a vedia veľa vecí lepšie než človek.

Zdroj: CNC